Spoedeisende hulp MC Slotervaart per direct gesloten

De Spoedeisende hulp van MC Slotervaart sluit per direct. Het ziekenhuis blijft wel open voor de honderdvijftig patiënten die er liggen. 

null Beeld anp
Beeld anp

De zorg gaat door zolang het nog niet duidelijk is wat er met MC Slotervaart gebeurt, heeft bestuursvoorzitter Mariska Tichem zojuist bekend gemaakt. "Een bewindsvoerder kijkt of er investeerders zijn die willen investeren, want alleen op die manier kan het ziekenhuis behouden blijven. Maar in alle eerlijkheid is die kans heel klein."

Ook MC IJsselmeer ziekenhuizen blijft open tot er meer duidelijk is.

"Het is ook niet gelukt financiële situatie om te buigen positieve cijfers," zei Sjoerd de Blok van de MC IJsselmeer ziekenhuizen. "Het is een wijdverspreid gebied, een heel andere dan in Amsterdam. De eisen in de zorg worden steeds strenger er moet meer en beter tegen lagere kosten. Om niveau te houden grote veranderingen noodzakelijk."

Het ziekenhuis in Lelystad wilde zich richten op de oudere patiënt, het afbouwen van het aantal bedden en meer samenwerking met andere ziekenhuizen en de eerstelijn, zei Blok.

Zachte landing
De zorgverzekeraars vonden dat goede plannen, maar achterstalling onderhoud en grote debiteurenlast, deden de deur dicht voor de zorgverzekeraars.

De bestuursvoorzitter gaf aan hevig teleurgesteld te zijn dat de zorgverzekeraars de financiën stoppen. "Ik heb een zachte landing voorgesteld, waarbij we in een aantal maanden zorgvuldig hadden kunnen afbouwen," zegt Tichem. Het is een harde landing geworden. "U kunt zich voorstellen hoe teleursgesteld ik was. We hebben ons er tot diep in de nacht over gebogen heb."

Tichem heeft een oproep gedaan aan alle medewerkers om vooral de patiënt niet de dupe te laten worden. "Ik wil jullie vragen om professioneel te blijven. Zo heb ik jullie ook leren kennen en dat moeten we ook zo voorzetten."

Meer over het dreigende faillissement

Lees het nieuwsbericht: faillissement dreigt voor MC Slotervaart.

Van 'kwalijk' tot 'triest': dit zijn de reacties op het nieuws dat het MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad uitstel van betaling aanvragen.

Nu het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen op omvallen staan, moeten de zorgverzekeraars voldoen aan hun wettelijke zorgplicht, aldus zorgminister Bruno Bruins.

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen. De geschiedenis in vogelvlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden