Spoeddebat over Soedanees gezin bij We Are Here

GroenLinks in Amsterdam wil een spoeddebat over de uitgeprocedeerde Soedanese die met haar twee kinderen door de politie naar de krakers van We Are Here is gebracht.

null Beeld anp
Beeld anp

De vrouw meldde zich maandagavond met haar twee kinderen van 7 en 12 jaar op een politiebureau in Amsterdam. Hoewel crisisopvang geregeld moet worden als er kinderen bij betrokken zijn, raakte de dienstdoende agent verstrikt in bureaucratie. Geen enkele Amsterdamse instantie kon of wilde de vrouw en haar kinderen opvangen.

Daarop besloten agenten de vrouw naar de krakers van We Are Here te brengen. De politie erkent de 'onwenselijke situatie', maar liet weten dat de enige andere optie was om het gezin op straat of in de cel te laten slapen.

Onacceptabel
GroenLinks-raadslid Femke Roosma noemt de situatie absurd. "Er moet goed worden gekeken naar hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen."

"De stad is verplicht om gezinnen die op straat staan, zeker als er minderjarige kinderen bij zijn, direct noodopvang te bieden. Het kan niet zo zijn dat de GGD en andere instanties naar elkaar wijzen, met als gevolg dat kinderen op straat komen te staan. Dat is volstrekt onacceptabel."

Volgens Roosma is de opvangketen dusdanig dichtgetimmerd met allerlei regels en regelingen, dat niemand weet wie waar toegang toe heeft. "We hebben er een bureaucratische vesting van gemaakt."

Angst voor Italië
Woordvoerder Sebastiaan Meijer van loco-burgemeester Eric van der Burg, stelt dat de GGD in principe de crisisopvang regelt voor ongedocumenteerden met minderjarige kinderen.

Maar de GGD had in dit geval de politieagente laten weten dat de Soedanese vrouw naar een gezinsopvanglocatie van het rijk moest. Uit zo'n gezinsopvanglocatie was zij juist vertrokken uit angst voor uitzetting naar Italië, het land waar ze eerder asiel aanvroeg waardoor ze in Nederland geen recht heeft op asiel.

Volgens een hulpverlener die het gezin helpt, wil de vrouw niet terug naar Italië omdat ze daar 'heftige dingen' zou hebben meegemaakt.

De gemeente ziet voor zichzelf een kleine rol. Meijer: "Het zou beter zijn geweest als de GGD de vrouw zelf had gesproken en had uitgelegd dat het gemeentelijk beleid is dat de gemeente ongedocumenteerde mensen met minderjarige kinderen niet opvangt, omdat daar de gezinsopvanglocatie van het rijk voor is bedoeld. Gezien het tijdstip had de GGD haar voor één nacht opvang kunnen bieden."

Lees ook: We Are Here: Vijf jaar later nog geen stap verder

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden