Spoeddebat over Odfjell een week verschoven

Het spoeddebat in de gemeenteraad van Rotterdam over het chemiebedrijf Odfjell dat morgen zou worden gehouden, is uitgesteld naar volgende week donderdag. Initiatiefnemers GroenLinks en Leefbaar Rotterdam gaan samen met de PvdA een motie indienen om het bedrijf of ten minste de onveilige onderdelen ervan onmiddellijk te sluiten.

Gezien de aard van de vergadering morgen is het indienen van moties niet mogelijk. GroenLinks blijft bij het idee een raadsenquête in te stellen naar het functioneren van de inspectiediensten in de haven, waaronder milieudienst DCMR.

Op de impliciete suggestie dat de controle van chemiebedrijven als Odfjell heeft gefaald, wil DCMR niet reageren. Wel liet de dienst woensdag weten: 'Toezicht en handhaving waren afgelopen jaren onder meer gebaseerd op systeemgericht toezicht en eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Bij veel bedrijven heeft dat goede resultaten opgeleverd, maar bij Odfjell heeft deze aanpak onvoldoende gewerkt.'

DCMR stelde vast dat Odfjell wel steeds toezegde om werk te maken van geconstateerde gebreken, maar dat niet deed. 'Dat is voor DCMR aanleiding om scherper te inspecteren. Dat houdt onder meer in: meer fysieke en onaangekondigde controles.'

De milieudienst heeft Odfjell begin deze week verschillende ultimatums opgelegd. Het bedrijf moet op straffe van dwangsommen tekortkomingen ongedaan maken. Ook dreigt DCMR per 1 augustus tanks buiten gebruik te stellen die niet aan de eisen voldoen.

De woordvoerster van DCMR gaat niet in op de vraag of de dienst verrast is door het idee van GroenLinks om een raadsenquête op te tuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden