Update

Spoeddebat over Inholland

Staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra. Foto ANP Beeld
Staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra. Foto ANP

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt een spoeddebat aan met staatssecretaris Halbe Zijlstra over het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over Inholland. Hij vindt dat de rest van het rapport nu ook snel openbaar moet worden gemaakt.

De inspectie onderzocht niet alleen de rechtmatigheid van diploma's die zijn uitgegeven door Inholland, maar ook andere hbo-instellingen en twee universiteiten.

Klaver hoopt dat er voor de gedupeerde afgestudeerden een bevredigende oplossing wordt gevonden.

"Het is heel ernstig dat nu ook studenten bij reguliere afstudeerrichtingen een HBO-onwaardig diploma blijken te hebben", reageert Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid voor de VVD op de berichtgeving over Inholland. "We hebben als Kamer geprobeerd niet alle Inholland-studenten over een kam te scheren, maar dit helpt niet. Er is een nog groter probleem waar we over moeten nadenken, want dit zijn dus wel opleidingen die een accreditatie hebben en hoe kan dat dan?''

Imago verknald
Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid voor de PvdA: ''Dit is heel erg heftig. Er lopen dus echt mensen rond die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Ik spreek studenten die zeggen zich te schamen dat ze een hbo-opleiding volgen. Da's jammer, want het is zo'n mooie opleiding. En echt niet alles bij Inholland gaat mis. Er zijn veel docenten die er alles aan doen, maar het imago is nu wel verknald. Het ergst is het nog voor de studenten en docenten die wel hard hun best doen.''

Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) vindt dat iedereen die de kwaliteit moest bewaken heeft gefaald. "De betrokkenheid van een groot aantal mensen en instanties op afstand is blijkbaar niet genoeg om de kwaliteit te waarborgen. Het is nu duidelijk dat de enige die de kwaliteit van ons onderwijs wel kunnen bewaken de mensen zijn die het geven en krijgen, namelijk de docenten en studenten. Maak studenten en docenten eigenaar van het onderwijs. Zij kennen dit het best en hebben er het meeste belang bij.'' (redactie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden