Spoeddebat in raad over Stedelijk

Wethouder Carolien Gehrels moet zich woensdag in een spoeddebat in de gemeenteraad verantwoorden voor de vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de verbouwing van het Stedelijk Museum.

Hugo Logtenberg en Bas Soetenhorst
De contouren van het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam. © anp Beeld
De contouren van het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam. © anp

Aanleiding is een serie artikelen vorige week in deze krant over de moeizame verbouwing van het fameuze museum.

De voltallige oppositie overweegt een voorstel voor nader onderzoek. Vanavond zullen alle fracties hun standpunt bespreken.

Volgens Evelien van Roemburg van collegepartij GroenLinks zal er hoe dan ook een onderzoek naar de financiële tegenvallers en de vertraging komen. ''Op voorstel van de wethouder hebben we afgesproken daarmee te wachten tot na de heropening van het museum. De vraag is nu of we ons aan die afspraak moeten houden.'' SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: ''Het is nu aan Gehrels. De onderste steen moet bovenkomen. Als zij daar woensdag niet voor zorgt, moeten wij als gemeenteraad het initiatief nemen.''

De oppositie wil onder andere weten wat gedaan is met waarschuwingen van het gemeentelijke Bureau Screening over bouwbedrijf Midreth. De aannemer was bij de aanbesteding in 2006 de enige geïnteresseerde partij, maar genoot toen al een dubieuze reputatie. Het advies daar opheldering over te vragen bij Midreth werd genegeerd.

35 procent boven budget
Midreth zat met zijn bod liefst 35 procent boven het budget. Gehrels concludeerde destijds intern dat alles wees op 'een mislukte aanbesteding'. Toch begon de gemeente onderhandelingen met Midreth, waarna de prijs daalde. De onderhandelingen waren precair, omdat het ontwerp in dit stadium van de aanbesteding niet meer wezenlijk mocht worden aangepast. De gemeente ontkent dat dit het geval was.

Ook willen fracties weten waarom nog onduidelijk is wie na de heropening, vermoedelijk in de zomer van 2012, de onderhoudskosten van 1,2 miljoen euro per jaar zal betalen. Het museum zegt dat is afgesproken dat de gemeente die zal betalen. Gehrels ontkent dat. Vanwege het meningsverschil weigert het Stedelijk het huurcontract te tekenen.

D66-leider Jan Paternotte heeft vragen over de manier waarop de raad is geïnformeerd. ''Is dat goed en vooral tijdig gebeurd?''

Toenmalig museumdirecteur Gijs van Tuyl zei in 2009 binnenskamers dat hij van de wethouder 'het consigne' had gekregen de deuren in het voorjaar van 2010 te heropenen, hoewel de gemeente wist dat die datum onhaalbaar was.

Jan Dibbets, lid van de raad van toezicht van het museum, zei in dezelfde vergadering dat de raad 'in commissie had gelogen' over de openingsdatum, ten behoeve van de wethouder. De openingsdatum was al diverse keren uitgesteld.

Gehrels concludeerde destijds intern dat alles wees op 'een mislukte aanbesteding'. © anp Beeld
Gehrels concludeerde destijds intern dat alles wees op 'een mislukte aanbesteding'. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden