Spoeddebat en Kamervragen over wapenbeurs in de RAI

GroenLinks en de SP in de gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd over Maritime/Air Systems & Technologies (MAST), de wapenbeurs die dinsdag begint in de RAI. In de Tweede Kamer stellen D66, SP en PvdA Kamervragen.

David van Unen
Op de gastenlijst van MAST staan delegaties uit Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en Turkije Beeld anp
Op de gastenlijst van MAST staan delegaties uit Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en TurkijeBeeld anp

Het rondreizende driedaagse evenement verkoopt zichzelf als de enige internationale conferentie- en handelsbeurs op het gebied van 'maritieme verdediging en veiligheid', en wordt jaarlijks in telkens wisselende steden georganiseerd.

Dit jaar in Amsterdam, in 2017 gaat de beurs naar Tokio. Van de partij zijn onder meer clustermunitiefabrikant Textron en ThysssenKrupp, dat onderzeeërs met kernwapens erop maakt. In totaal zijn ongeveer 100 bedrijven aanwezig om te spreken of zaken te doen.

Verder staan delegaties uit landen als Turkije en Qatar, maar ook Frankrijk, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië op de gastenlijst. Over die laatste is in Den Haag een vijftal Kamervragen gesteld, onder meer door Sjoerd Sjoerdsma (D66).

GroenLinks en SP zijn unaniem in hun standpunt dat de RAI daar, met de gemeente Amsterdam als aandeelhouder, geen podium voor zou moeten zijn.

Hoewel het inmiddels te laat is om nog voor de MAST te gaan liggen, hoopt GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink dergelijke evenementen in de toekomst buiten een gemeentelijke deelneming te houden, maar het liefst uit de gehele stad.

De laatste keer
Met collega Tiers Bakker (SP) bereidt hij voor aanstaande woensdag een motie voor. "We willen dit direct breder agenderen en in de toekomst strenger kunnen zijn op wat wel- en niet in Amsterdam georganiseerd wordt."

We proberen enerzijds de wapenhandel uit Saoedi-Arabië aan te pakken en anderzijds worden ze hier uitgenodigd op een beurs. Wat mij betreft is dit echt de laatste keer."

De RAI zegt in een reactie een platform te willen zijn voor de meest uiteenlopende sectoren. "Zolang de openbare orde en wetgeving niet in het geding zijn, zijn evenementen bij ons welkom", zegt een woordvoerder. Aandeelhouders, en dus ook de gemeente Amsterdam, zijn volgens hem echter altijd welkom onderwerpen aan te kaarten. "Als Amsterdam met ons van gedachte wil wisselen, is men van harte welkom."

Het gemeentebestuur laat weten zich vooralsnog te onthouden van commentaar. "Er is een actualiteit aangemeld en daar bereiden wij ons op voor", zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. "Woensdag zullen wij tijdens de raadsvergadering met een reactie komen."

Onverminderd slecht

"Kunt u verklaren waarom de Saoedi's zijn uitgenodigd voor het bijwonen van een wapenbeurs in Nederland terwijl sprake is van schending van humanitair oorlogsrecht door Saoedi-Arabië in Jemen en de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië onverminderd slecht is?"

Sjoerd Sjoerdsma (D66) in zijn schriftelijke vragen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden