Splitsing dreigt in ANC

Mbeki kondigde dat gisteren aan in een toespraak op radio en televisie, een jaar voor het verstrijken van zijn tweede en laatste ambtstermijn. Foto EPA/Elmond Jiyane Beeld
Mbeki kondigde dat gisteren aan in een toespraak op radio en televisie, een jaar voor het verstrijken van zijn tweede en laatste ambtstermijn. Foto EPA/Elmond Jiyane

KAAPSTAD - Het Afrikaans Nationaal Congres, de leidende politieke partij in Zuid-Afrika, dreigt uiteen te vallen. Een aantal partijprominenten overweegt uit de partij te stappen en een nieuwe beweging te beginnen uit onvrede over het aftreden van president Thabo Mbeki.

Mbeki kondigde dat gisteren aan in een toespraak op radio en televisie, een jaar voor het verstrijken van zijn tweede en laatste ambtstermijn.

De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times meldde dat onder anderen de minister van Defensie en diens staatssecretaris een nieuwe partij willen oprichten. Zij weigeren de leiding te accepteren van Mbeki's vermoedelijke opvolger Jacob Zuma, die ze als een 'verrader' beschouwen, aldus de krant.

Een rechter seponeerde onlangs de corruptiezaak tegen Zuma op procedurele gronden. Volgens Zuma en zijn aanhangers zat Mbeki achter de vervolging om zijn rivaal een hak te zetten. Een rechter noemde vorige week die klachten 'politiek gemotiveerd'. Die uitspraak stelde Zuma in het gelijk luidde Mbeki's val in. Het ANC-bestuur besloot zaterdag dat hij weg moest.

Zuma versloeg vorig jaar Mbeki in de verkiezingen voor het leiderschap van het ANC. Zuma wordt vooral gesteund door de vakbonden en de jeugdbeweging van het ANC.

Zuid-Afrikaanse commentatoren vergelijken Mbeki's val met een 'koningsmoord'. Parlementsvoorzitter Baleka Mbete wordt mogelijk interrim-president. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden