Spithorst: Column over Halsema was satirisch

HILVERSUM - Rikus Spithorst heeft als columnist DriekOplopers Femke Halsema een spiegel willen voorhouden in de kwestie-Duyvendak. ,,Het was een satirisch bedoelde column. Ik heb nooit de bedoeling gehad mevrouw Halsema te willen opblazen'', zei Spithorst zaterdagavond in het actualiteitenprogramma NOVA.

Spithorst schreef onder het pseudoniem DriekOplopers een column op de jongerensite Fok.nl waarin hij opriep het woonhuis van fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks in brand te steken. Hij schreef het stuk naar aanleiding van het aftreden van Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak om diens verleden als activist. Halsema had Duyvendak integer genoemd.

Spithorst is vooral bekend als woordvoerder van reizigersvereniging Rover. Hij is tevens secretaris van deze club. De PvdA in Amsterdam zette zaterdag een punt achter de samenwerking met Spithorst. De Rover-voorman schreef elke veertien dagen een column op de website van de Amsterdamse PvdA, maar daar is nu een einde aangekomen. ,,De bedreigingen in de column aan het adres van GroenLinks-politica Femke Halsema zijn van dien aard dat de PvdA Amsterdam verdere samenwerking niet wenselijk acht.''

Excuses
Fok.nl heeft de column van DriekOplopers, een samentrekking van drie koplopers ofwel de intercitytreinen van de NS, van de site gehaald. Eigenaar Danny Roodbol heeft zijn excuses aan Halsema aangeboden. In de gewraakte column schreef Spithorst: ,,Ik zou het buitengewoon toejuichen als iemand eventjes buitengewoon integer het woonadres van Femke Halsema opsnuffelt, en die tent buitengewoon integer in de fik steekt. Dat wijf verdient niet beter.''

Spithorst zei in NOVA bereid te zijn excuses aan te bieden aan Halsema als zij het idee heeft gevaar te lopen door de column. Overigens heeft Spithorst de gewraakte column op zijn eigen website aangepast. De kop luidt niet meer dat Halsema dood moet, maar dat ze weg moet. Ook de passage over de brandstichting is verdwenen.
Of Spithorst woordvoerder van Rover mag blijven, is niet bekend. Het bestuur zou zich over zijn positie beraden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden