Spiritueel leider Indiase goeroe Sri Sri Ravi Shankar doet Amsterdam aan

Amsterdam ontvangt zondagavond een bijzondere gast: Sri Sri Ravi Shankar (59), wijsgeer, therapeut en onvermoeibare vredesduif.

Patrick Meershoek
Sri Sri Ravi Shankar: 'Probeer vooral niet problemen op te lossen, dat loopt doorgaans rampzalig af.' Beeld Ivan Franco/EPA
Sri Sri Ravi Shankar: 'Probeer vooral niet problemen op te lossen, dat loopt doorgaans rampzalig af.'Beeld Ivan Franco/EPA

Een invasie van vluchtelingen uit vreemde landen, lekkende fractievoorzitters in het parlement en een voortdurend debat over de juiste kleurstelling van Zwarte Piet: Sri Sri Ravi Shankar had geen beter moment kunnen uitkiezen voor zijn bezoek aan Nederland. Tijdens zijn permanente reis langs de vele brandhaarden in de hele wereld maakt de spiritueel leider dit weekeinde een tussenstop in Amsterdam, waar hij morgen spreekt in een uitverkochte Beurs van Berlage over een wereld zonder stress en geweld.

De Indiase wijsgeer weet waarover hij het heeft. De man heeft door de jaren heen een klinkende reputatie opgebouwd als onvermoeibare vredesduif, gespecialiseerd in het oplossen van conflicten met een hoge moeilijkheidsgraad. Hij bracht voorheen elkaar fanatiek bestrijdende partijen met elkaar aan tafel in onder meer Sri Lanka, Irak, Ivoorkust, Kasjmir en Kameroen, en leverde eerder dit jaar nog een actieve bijdrage aan de vredesbesprekingen op Cuba tussen de rebellenorganisatie Farc en de regering van Colombia.

Getroffen burgers
Een andere specialiteit van Sri Sri Ravi Shankar is de hulp aan getroffen burgers in rampgebieden. Sri Sri, zoals hij zich bij voorkeur laat noemen, reist de hele wereld over om slachtoffers bij te staan, of het nu gaat om een aanslag in Mumbai, een overstroming in Duitsland, een aardbeving in Pakistan of een oorlog in Libanon.

Op basis van zijn leer werden speciale behandelmethodes ontwikkeld voor verslaafden, gevangenen en patiënten met een ernstig depressie.

Zijn inspanningen voor een betere wereld leverden Sri Sri Ravi Shankar al enkele malen een nominatie op voor de Nobelprijs voor de Vrede, al greep hij tot nog toe elke keer mis. Een teleurstelling die hij vermoedelijk met een glimlach zal hebben verwerkt, want niet voor niets is een van zijn lessen voor een plezierig leven dat een probleem nooit groter moet worden gemaakt dan het is. 'Probeer ook vooral niet om problemen op te lossen,' luidt een ander advies. 'Dat loopt doorgaans rampzalig af.'

Spiritueel zorgpakket
Sri Sri Ravi Shankar combineert zijn goede werken voor de wereldvrede met een uitgebreid spiritueel zorgpakket voor de particulier, bestaande uit technieken om tot rust te komen en nieuwe inspiratie en enthousiasme aan te boren.

Sommige toegepaste methoden zijn eeuwen oud, maar van eigen makelij is bijvoorbeeld de Sudarshan Kriya, een op een krachtige ademhaling gebaseerde techniek die bijdraagt aan een fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal welbevinden bij de gebruiker.

In zijn overvolle agenda zijn voor het bezoek aan Nederland drie dagen ingeruimd. Gisteren was hij in Wassenaar voor een ontmoeting met ondernemers en ambassadeurs uit verschillende landen. Vanavond houdt hij een lezing in de Beurs van Berlage en morgen reist hij alweer verder naar zijn volgende bestemming. Voor de komende weken staan Hamburg, Saarbrücken, Brussel, Pradesh, New Delhi en Bangalore nog op het programma.

Ondertussen heeft Sri Sri ook nog tijd om te twitteren. Zijn jongste tweet werd gisteren verzonden naar zijn 1,2 miljoen volgers. 'Wanneer er geen spijt is van het verleden, en geen verlangen van de toekomst, dan is het moment heel en compleet. Meditatie is elk moment in zijn volledigheid intens te beleven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden