Update

Spionage leidt tot rel met Marokko

DEN HAAG - De spionage door een politieagent in Rotterdam voor de Marokkaanse geheime dienst heeft geleid tot een diplomatieke rel. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft inmiddels twee Marokkaanse diplomaten weggestuurd. De Tweede Kamer uitte donderdag ernstige zorgen over de invloed die Marokko uitoefent op landgenoten in Nederland.

Verhagen heeft de Marokkaanse autoriteiten laten weten dat hij niet gediend is van dit soort ''bijzonder kwalijke'' praktijken, zei de bewindsman in een reactie op de spionagezaak. Hij neemt de kwestie ''bijzonder hoog op''.

De spionage door een Marokkaanse Nederlander in dienst van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond kwam dit voorjaar aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD een tip had gekregen. De brigadier zou politie-informatie hebben doorgespeeld naar de autoriteiten in Marokko. Na een intern onderzoek heeft de politie hem ontslagen.

De commotie rond de spionage was voor het Rotterdamse gemeenteraadslid Fouad el Haji aanleiding een boekje open te doen over de inspanningen van Marokko om landgenoten in Nederland aan zich te binden. De autoriteiten zouden via diverse netwerken proberen Marokkaanse Nederlanders te ronselen. Onder de mensen die benaderd zijn door de inlichtingendienst van Marokko bevindt zich ook het oud-Tweede Kamerlid Ali Lazrak (SP), claimde het gemeenteraadslid.

Lazrak zei in het tv-programma Pauw & Witteman niet door de Marokkaanse inlichtingendienst of wie dan ook benaderd te zijn. Het oud-Kamerlid begrijpt de ophef die nu ontstaan is, maar voegde eraan toe dat het wel bekend was dat de Marokkaanse inlichtingendienst in Nederland actief is.

De Tweede Kamer is verontrust over de aanwijzingen dat Marokko grip probeert te krijgen op emigranten en houdt volgende week een spoeddebat. ''Contacten onderhouden, is natuurlijk prima. Maar als de geheime dienst op de stoep staat, dan is er weinig sprake meer van vrijheid'', zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

PVV-leider Geert Wilders neemt geen genoegen met het optreden tegen twee Marokkaanse diplomaten die een rol hebben gespeeld in de spionage. Hij wil dat ook de ambassadeur van Marokko het land wordt uitgezet. Wilders grijpt het voorval aan om opnieuw een discussie te beginnen over belangrijke functionarissen met twee paspoorten, omdat die een dubbele loyaliteit kunnen hebben.

De PvdA constateert dat er de afgelopen jaren weinig is veranderd. Een Kamercommissie waarschuwde in 2004 al dat Marokko invloed uitoefent op landgenoten over de grens. ''Het gebeurt blijkbaar nog steeds'', zei Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. Hij wil dat de ambassadeur publiek wordt aangesproken.

De Marokkaans-Nederlandse brigadier leek in eerste instantie weg te komen met strafontslag bij de politie. Inmiddels heeft de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam alsnog een onderzoek ingesteld. Dat gebeurde onder meer na nieuwe informatie van de AIVD.

Het kabinet kondigde donderdag aan dat de ex-agent zijn Nederlandse paspoort mogelijk kwijtraakt wegens delicten tegen de staatsveiligheid. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden