Spinvis ontvangt Johnny van Doornprijs

ARNHEM - Spinvis is schrijver als hij vrienden bezoekt. Maar ook alleen dan, of zelfs dan niet. Want er is ook nog zoiets als dichterlijke vrijheid. Spinvis, of beter gezegd Erik de Jong, is muzikánt.

Zaterdagavond haalde hij in Arnhem de Johnny van Doornprijs op tijdens de Johnny van Doorn Memorial in Huis Oostpool, in het kader van literair festival De geest moet waaien.

De prijs is voor het gesproken woord; de in 1991 overleden 'Selfkicker' wordt beschouwd als een groot en invloedrijk voordrachtskunstenaar en verhalenverteller.

''Spinvis treedt in zijn voetsporen", vindt de jury: ''Nimmer is een singer/songwriter dichter bij de literatuur gekomen dan hij."
De tweejaarlijkse prijs (in 1993 voor het eerst uitgereikt aan Simon Vinkenoog, met wie Spinvis het album Ja! maakte) mag dan voor het gesproken woord zijn, Spinvis liet het dankwoord over aan vriend Tommy Wieringa.

''Het is me wat", verzuchtte Spinvis na het voorlezen van het juryrapport en nam schielijk plaats achter de piano, om Wieringa muzikaal te begeleiden. Want tekst is er vooral om popmelodieën op te vullen, vindt Spinvis.

Het écht grote geheim
''De melodie is het écht grote geheim. Maar zoiets zeg je niet als je een zo mooie prijs krijgt voor de woorden", fluisterde hij Wieringa in. ''En mensen zouden best wat vroijker mogen zijn. Maar zoiets zeg je niet als de verkiezingen door de deur staan."

Dat De Jong de prijs zou winnen, was al bekend. Hij mocht van de uitreiking zijn eigen feestje maken en vroeg vrienden als acteur/trompettist Hans Dagelet en dichter Ingmar Heytze mee. 'Bedelpoëet' Bernd Ebbo Visser en Hank The Knife & The Jets zorgden voor de Arnhemse inbreng op een bijzondere avond.

Spinvis had eerder op de dag Johnny van Doorn al geëerd door in 'een magistraal stralende zon' mee te lopen in de optocht naar de plaats waar Arnhem de dichter zal gedenken met een standbeeld.

Dat komt niet op het naar hem vernoemde Johnny van Doornplein, maar op het Brouwersplein. Daar kijkt het beeld uit op V&D, het warenhuis waar Van Doorn het winkelende publiek ooit verbijsterde met schuimbekkende performances.

De kleurrijke Johnny van Doornoptocht door de binnenstad oogstte zaterdag vooral vrolijke verbazing. ''Johnny was Arnhem", constateerde festivalorganisator Frank Tazelaar. ''En Arnhem wordt steeds meer Johnny." (MARCO BOUMAN)

Spinvis aan het werk. Foto GPD Beeld
Spinvis aan het werk. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden