Lezersbrief

'Spinnen zijn nuttig, want die ruimen op'

Holleeder zal nooit meer iemand iets aan de neus hangen als justitie haar zin krijgt, stelt Sander van den Berg in deze lezersbrief.

Kruisspin Beeld Kees van Dongen
KruisspinBeeld Kees van Dongen

'Astrid heeft een spin in haar hoofd," zei Holleeder over zijn zus in zijn laatste woord in zijn strafproces. Zijn woord tegen de rechtbank, tegen - wie zal het zeggen - de waarheid, maar sowieso zijn woord tegen de rest van het land. Want heel het land zit op de voorste rij bij de zaak van de eeuw.

Astrid heeft een spin in haar hoofd. De spinnen in Astrids hoofd zouden ervoor zorgen dat ze altijd het gevoel heeft dat iemand het op haar gemunt heeft. Het toeval wil dat ik lang geleden in de vierde groep van de basisschool als klein manneke met spillebeentjes een spreekbeurt hield over spinnen.

Met een stem waarvan de toonhoogte zat op een level waar de BeeGees jaloers op zijn, deelde ik mijn klasgenootjes mee dat 'spinnen nuttige dieren zijn, want ze ruimen veel insecten op'.

Astrid mag blij zijn met de spin in haar hoofd. Samen met het engeltje op haar schouder waren deze kameraden misschien wel haar redding en zorgt de spin ervoor dat het knuffel­insect voorgoed opgeruimd is. Velen zijn bang voor spinnen, maar dit insect is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de liquidatie van het enige insect dat nog naarder is.

Holleeders zus mag dan een spin in haar kop hebben, maar dan heeft haar broertje een vlieg in zijn hart. Een klein, vervelend, alsmaar zoemend klerebeest dat op de plek waar normaal gesproken het menselijk hart zit alle ruimte heeft om zijn irritante zelf te zijn. Holleeder is de crimineel, maar ik ben niet de misdaadjournalist. Misschien dat 'de neus' niet voor alles wat hij (dan misschien ook wel niet) heeft gedaan de bak in moet.

Maar als het OM levenslang eist, dan ga ik er maar van uit dat het daar goed over heeft nagedacht. Je zou kunnen zeggen: "Hé schoenmaker, blijf bij je leest," maar gelukkig ben ik naast misdaadjournalist ook geen schoenmaker. Holleeder zal nooit meer iemand iets aan de neus hangen als justitie haar zin krijgt.

Wat betekent dat hij van zijn lang zal zijn leven niet meer de Amsterdamse binnenstad zal doorkruisen op een zwart scootertje. Een scooter die, afgaande op de reputatie van Holleeder, naar alle waarschijnlijkheid opgefokt is. Ook dat nog eens. Het zal er vermoedelijk niet meer toe doen. De spin in ons hoofd zal het zeggen.

Sander van den Berg, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden