Spijtoptant Italiaanse maffia klapt uit de school

Een spijtoptant van de Italiaanse maffia deelt een dreun uit aan de Amsterdamse onderwereld. Drugshandelaar Giuseppe T. heeft verklaringen afgelegd, die belastend zijn voor tal van criminelen die in en rond de hoofdstad opereren.

Volgens spijtoptant T. investeert de Italiaanse maffia volop in Nederland.Beeld getty

Achter zijn jongensachtige gezicht zou je niet meteen een maffiakopstuk zoeken. Schijn bedriegt: toen Guiseppe T. in 2003 na een gevangenisstraf vrijkwam, groeide hij uit tot een belangrijke schakel in de cocaïne-import voor verschillende clans van de 'Ndrangheta, de machtige maffiatak uit Zuid-Italië.

De Italiaanse spijtoptant was tussen 2003 en 2015 transporteur van grote partijen cocaïne voor de maffia. Hij pendelde tussen Colombia en Nederland en deed zaken met kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel.

Toen een partij cocaïne van 1000 kilo nooit in Nederland aankwam, vreesde hij te worden ­geliquideerd door zijn eigen organisatie. In 2015 gaf hij zich daarom over aan justitie in Italië. Sindsdien doet hij een boekje open over zijn ­verleden als internationale drugshandelaar. Hij lapt er tientallen van zijn voormalige zakenpartners bij.

Strafvermindering
De verklaringen van T. worden gebruikt in ten minste drie strafrechtelijke onderzoeken, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben de spijtoptant, die in ruil voor strafvermindering meewerkt met justitie, vorig jaar verschillende keren gehoord.

"Ik was samen met mijn neven en zwager betrokken bij de import van cocaïne vanuit Zuid Amerika naar Europa," zegt de Italiaan. "Soms kregen we het van Colombianen in Amsterdam. Soms direct uit Colombia. En soms werd het getransporteerd naar Italië met een containerschip of vliegtuig."

Twee Amsterdamse rechercheurs, een Amsterdamse officier van justitie en een tolk hangen zaterdag 21 april 2018 aan de lippen van het voormalige maffialid. De dan 39-jarige T. vertelt honderduit over zijn criminele activiteiten in Colombia en Amsterdam. Hij praat zo snel, dat de tolk hem nauwelijks kan bijbenen.

Colombianen
In Amsterdam doet T. vooral zaken met twee Colombianen, die hij eerder in Argentinië heeft ontmoet. Ze noemen zich Kama en Gordo ('dikke'). Toen in 2013 grote partijen cocaïne naar Nederland zouden komen, vestigden Kama en Gordo zich in Amsterdam om de verkoop in goede banen te leiden.

Zelf treedt Giuseppe T. op voor verschillende maffiafamilies uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Hij sluist cocaïne door voor de Ietto-familie, maar is ook verbonden aan de gewelddadige Bellocco-groep.

Vervoer van de coke naar Italië gaat in geprepareerde vracht- en personenwagens. "Er was een auto met Zwitserse nummerplaat. Ik moest het wiel eruit halen. Met een speciale sleutel kon je een verborgen ruimte openmaken en daar ging het spul in."

Communiceren doen de drugscriminelen met versleutelde PGP-telefoons, die ze met 20 stuks tegelijk kopen in een belwinkel aan de Amstelveenseweg. "Vlak bij de gevangenis." Ook mails worden versleuteld verstuurd via een bedrijf bij het Olympisch Stadion.

Knooppunt
Volgens T. is Amsterdam een knooppunt van internationale cocaïnehandelaren, waar 'om de drie à vier maanden een lading van ongeveer 2000 kilogram' cocaïne binnenkomt. Het zijn blokken wit poeder met een stempel van een vis of een ster erin geperst, zodat de afzender bekend is. Een kilo doet 28.000 euro. Elk kwartaal zou de groep dus tussen de 42 en 56 miljoen euro omzetten.

Een gedrongen man met de naam 'Poter' zorgt voor de verdeling van de coke. Hij verstrekt partijen van 200 kilo aan verschillende groepen, waaronder Nederlanders, Albanezen en Turken en de Italiaanse maffia. Vervolgens verspreiden ze de drugs door Europa. "Er waren dagen dat er drie à vier auto's per dag, elk met 20 kilo, naar Italië reden."

De cocaïnehandelaren maken gebruik van appartementen in Amsterdam en Amstelveen, die worden verhuurd door twee Colombiaanse zussen, vertelt T. "De cocaïne werd opgeslagen in de appartementen van de Colombiaanse groep in Amsterdam. Eén persoon hield steeds de wacht. Hier haalden mensen ladingen van 20 kilogram en kwamen terug met tassen vol geld."

Bijnamen
In een wereld waarin het wemelt van de bijnamen, zijn de verklaringen van T. goud waard voor de politie. De Amsterdamse rechercheurs met codenamen T-027 en T-110 luisteren aandachtig. Ze houden hem foto's voor. Hij herkent de personen erop vrijwel allemaal. "Ja, dat is Jerry, een Surinaamse Nederlander. Hij spreekt Italiaans met een Calabrees accent." Of: "Dat is Max. Hij is verantwoordelijk voor de transporten naar Italië." En: "De Chemicus. Hij heet zo, omdat hij wist hoe je cocaïne moest versnijden."

Een andere schimmige figuur is 'Federer', de grote baas die vanuit Zuid-Amerika de Colom­biaanse coke verstuurt. De monsterpartijen ­komen bijvoorbeeld binnen in uitgeholde houten balken, die worden verstuurd door Unique Timbers, een bedrijf uit Guyana. Een partij van 2500 kilo wordt in maart 2018 onderschept in de Rotterdamse haven. Maar er zijn ook andere smokkelroutes, die gebruik maken van KLM-postzakken bijvoorbeeld.

Het verhaal van Giuseppe T. klinkt als een handleiding van de internationale cocaïnehandel. Hij legt uit hoe drugsroutes lopen, hoe geld over de grens wordt gesmokkeld, maar ook hoe drugsgelden geïnvesteerd worden. Volgens de spijtoptant investeert de maffia volop in Nederland en Duitsland, zoals in ijssalons en restaurants. "Want in die landen is het veel makkelijker om te investeren met contant geld."

Guiseppe T.Beeld .

Inzicht in 'Ndrangheta

Guiseppe T. heeft de politie inzicht gegeven in de 'structuren en werkwijze van de 'Ndrangheta en de partners in Nederland', zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. De politie heeft sinds vorig jaar afspraken met Italië gemaakt omtrent het horen van spijtoptanten. "Binnenkort gaan we een nieuwe spijtoptant horen."

Voor tientallen criminelen die opereerden rond Amsterdam betekenen de verklaringen van Giuseppe T. slecht nieuws. Zijn verklaringen hebben directe consequenties voor de strafzaak tegen een groep Colombianen die in Amsterdam actief was.

Hoofdverdachten waren de zussen Aura en Luisa C., die vorig jaar tot 4,5 en 3,5 jaar cel werden veroordeeld. Hun strafzaken worden inmiddels in hoger beroep behandeld.

Advocaat Inez Weski, die Luisa C. in hoger beroep bijstaat, wil weten hoe lang het OM al weet van het bestaan van Giuseppe T. Volgens haar houdt het OM informatie uit verschillende internationale onderzoeken achter. Verschillende advocaten willen T. daarom zelf aan de tand voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden