Spijkers tegen Vlaamse fietsers

BRUSSEL - Franstalige Belgen hebben een fietstocht van 60.000 Vlamingen verstoord door punaises te strooien en routeborden weg te halen.

Vrijwilligers moesten gisteren de hele ochtend punaises en spijkers van het wegdek halen en wegbewijzering terughangen langs de route van de fietstocht de Gordel rond Brussel. Routebordjes waren overgeplakt met slogans: 'Hier wonen nog echte Belgen', 'Gordelaars opgelet' was veranderd in 'Flaminganten opgelet' en Gordel werd 'bordel' - Frans voor 'een zootje'.

De fietstocht door de Brusselse randgemeenten is bedoeld om te tonen dat de stadsrand tot Vlaanderen behoort. De fietsers, onder wie politici, dragen veel Vlaamse vlaggen en spandoeken. Tot ongenoegen van veel Walen.

Door de politieke crisis werd dit jaar gevreesd voor meer ongeregeldheden dan anders. Carla Galle, één van de organisatoren, gaf toe dat de tocht dit jaar meer te lijden had onder pesterijen. ''Nadat 's ochtends de veegploeg was langs geweest, begon het strooien van punaises opnieuw.'' Niet alle deelnemers hadden politieke redenen voor deelname. ''Het gaat ons om de sportieve prestatie. We hebben wel al een lekke band gehad door een spijker,'' aldus een vrouw bij een controlepost.

Een twintigtal demonstranten van Vlaams Belang had zich verzameld langs de route met vlaggen en spandoeken met teksten als 'Gouden medaille voor lange baan aanschuiven', verwijzend naar de politieke crisis. In de deelgemeente Wezembeek-Oppem werden twee Vlaamse activisten opgepakt. De politie had eerder een Waal betrapt toen deze wegwijzers aan het weghalen was.

De Walen organiseerden gisteren voor het eerst ook een eigen fietstocht om het Franstalige karakter van Brussel te tonen. Er kwamen slechts honderd deelnemers opdagen. Ook de opkomst voor de Gordel viel tegen. Gehoopt was op meer dan 70.000 deelnemers. Het waren er nog geen 60.000, minder dan ooit. Het slechte weer had daar veel mee te maken. ''Zo erg is het nog nooit geweest,'' zei een deelnemer bij de start in Zaventem. ''Maar we laten ons niet kennen,'' aldus de Vlaming, om even later gehuld in regenpak op de fiets te stappen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden