Spijkerhard Metallica is exact wat je verwacht (****)

De fans zagen de meesters van de metal zoals ze die het liefst zien: spijkerhard. Het titelnummer van het album zorgde meteen voor gebalde vuisten in de lucht en gebrul vanuit de massa.

Stefan Raatgever
Het titelnummer van het album zorgde meteen voor gebalde vuisten in de lucht en gebrul vanuit de massa Beeld anp
Het titelnummer van het album zorgde meteen voor gebalde vuisten in de lucht en gebrul vanuit de massaBeeld anp

Het blijft speuren naar manieren om bij concerten malafide tickethandelaren buitenspel te zetten. Taylor Swift oogstte veel kritiek met haar 'verified fans'-systeem, waarbij het kopen van merchandise én het geven van flatterend commentaar op sociale media voorrang bij de kaartverkoop opleveren.

Metallica koos een andere manier: net als Radiohead eerder verkocht de band tickets voor de concerten in Amsterdam op naam. Bezoekers moesten hun legitimatie tonen.

Spijkerhard
Het leidde gisteravond tot hindernissen voor de fans. Kaarthouders die op het laatste moment besloten niet te gaan, klaagden dat ze de naam op hun tickets niet meer konden aanpassen. Ook voor hen bleek doorverkoop onmogelijk.

Maar eenmaal binnen was die vertraging snel vergeten. De fans zagen de meesters van de metal zoals ze die het liefst zien: spijkerhard. Wie van Metallica vernieuwingsdrang of experiment verwacht, stalt zijn hoop het beste bij de ingang van de zaal.

Het viertal is als een bezoekje aan de Chinees op de hoek op zondagavond: je weet vooraf exact hoe het zal smaken. En in Metallica's geval levert het hoofdgerecht geen maagkramp, maar gehoorschade op.

Trouwe aanhang
De band heeft met Hardwired... to self-destruct niettemin een fris én inderdaad opnieuw daverend hard nieuw album gemaakt. Het bood het kwartet de gelegenheid te openen met vers werk. Het titelnummer van het album zorgde meteen voor gebalde vuisten in de lucht en gebrul vanuit de massa. En ook Atlas, rise! past precies in het gebruikelijke Metallica-idioom.

Met een podium dat midden in de binnen een uur uitverkochte Ziggo Dome was geposteerd, kon Metallica dicht bij zijn trouwe aanhang komen. Op knuffelafstand zou je bijna zeggen, als de drie Amerikanen en die ene Deen op drums er - inmiddels allen voorbij de 50 - niet nog steeds zo lekker vervaarlijk uitzagen. 36 zwevende tv-kubussen gaven de metalmastodonten een moderne look. De hippe opstelling was voor zanger James Hetfield nog even wennen, getuige een valpartij in het trapgat.

De finale van de show was uiteraard gebouwd rond inmiddels klassieke songs als One, Master of Puppets en Nothing Else Matters. Ze staan alle drie hoog in de Top 2000 van Radio 2, maar Metallica slaagde erin ze tijdens de ruim twee uur lange trommelvliesaanval toch weer de juiste opzwepende energie mee te geven.

Metallica

Gehoord 4/9 Ziggo Dome
Te zien vanavond, aldaar (uitverkocht)
****

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden