Spijbelende leerling gaat vrijuit

Lodewijk Asscher. Archieffoto ANP Beeld
Lodewijk Asscher. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Scholen melden bij de leerplichtambtenaar vaak niet dat hun leerlingen spijbelen. De gemeente dreigt de scholen met een boete als deze praktijk niet verandert.

Doordat scholen het verzuim niet goed in kaart brengen, is onduidelijk hoeveel leerlingen werkelijk thuis of op straat hangen, terwijl zij in de klas moeten zitten. Onderwijswethouder Lodewijk Asscher (PvdA) stuurt de gemeenteraad vandaag een brief over het verzuim in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Asscher wilde dit jaar al het verzuim op scholen volledig in beeld hebben, maar dat is mislukt. ''Voor het voortgezet onderwijs is het verzuim voor tachtig procent in beeld, net als vorig jaar,'' schrijft Asscher. ''Het verzuim in het mbo is dit jaar voor het eerst gemeten - daar is het voor vijftig procent in beeld.''

Asscher heeft het college van bestuur van Amarantis, ROC van Amsterdam en de Esprit scholengroep schriftelijk laten weten dat hij de situatie op een aantal scholen niet langer kan accepteren.

Van de 64 mbo-afdelingen hielden maar negen afdelingen het spijbelen het afgelopen schooljaar goed in de gaten én deden ze indien nodig een melding bij Bureau Leerplicht Plus.

In het voortgezet onderwijs was er bij 22 van de 59 gecontroleerde scholen iets mis. Op basis van de steekproeven door leerplichtambtenaren is een schatting van het werkelijke verzuim gemaakt.

De gemeente denkt dat leerlingen op het mbo meer dan twee keer zo veel spijbelen als het verzuim dat is gemeld. Op het mbo zaten vorig jaar ruim elfduizend jongeren. In het voortgezet onderwijs, waar het spijbelen al langer wordt gemeten, daalde het aantal meldingen. Of dat komt doordat het verzuim daalde of doordat er minder werd gemeld, is onduidelijk.

De gemeente kondigt nog dit jaar nieuwe controles aan. De scholen die verzuim dan nog steeds onvoldoende registreren en melden, worden gerapporteerd aan de Onderwijsinspectie. De inspecteur kan scholen dan een boete opleggen. (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden