Spijbelend kind verspeelt kinderbijslag

Donderdag wordt in Nederland de dag van de leerplicht gehouden, bedoeld om jongeren, ouders en scholen te wijzen op het belang van schoolgaan. Archieffoto ANP Beeld
Donderdag wordt in Nederland de dag van de leerplicht gehouden, bedoeld om jongeren, ouders en scholen te wijzen op het belang van schoolgaan. Archieffoto ANP

DEN HAAG - Ouders van spijbelende kinderen kunnen hun kinderbijslag verliezen. Volgens staatssecretaris Marja van Bijsterveldt is het één van de nieuwste maatregelen om schooluitval bij jongeren tegen te gaan. Het gaat om de vaders en moeders van kinderen van 16 en 17 jaar die geen onderwijs volgen maar nog wel leerplichting zijn.

Donderdag wordt in Nederland de dag van de leerplicht gehouden, bedoeld om jongeren, ouders en scholen te wijzen op het belang van schoolgaan.

De Eerste Kamer heeft de maatregel om kinderbijslag in te trekken, vorige maand goedgekeurd. Jongeren die veel spijbelen, kunnen in het uiterste geval ook naar bureau Halt worden gestuurd. Ze kunnen daar trainingen volgen in bijvoorbeeld sociale vaardigheid. Volgens de staatssecretaris moet alles uit de kast worden getrokken om te voorkomen dat jongeren voortijdig met hun school stoppen zonder dat ze een bruikbaar diploma hebben.

Onderzoek wijst volgens haar uit dat jongeren die zonder diploma van school gaan, vijf keer zo veel kans hebben in de criminaliteit te belanden. Daarbij hebben ze twee keer zoveel kans werkloos te worden.

Bij de bestrijding van de voortijdige schooluitval zijn veel partijen betrokken: scholen, gemeenten, Rijk, politie, Openbaar Ministerie en maatschappelijke zorgorganisaties. Volgens de staatssecretaris zijn alle partijen doordrongen van het belang van het tegengaan van de uitval. ''Sinds we enkele jaren geleden zijn begonnen met het beleid hebben al 100.000 leerlingen meer hun diploma gehaald dan daarvoor was gepland.''

Het ministerie van Onderwijs maakte donderdag bekend dat sinds het schooljaar 2008/2009 12 procent meer spijbelaars zijn geregistreerd dan in het jaar ervoor. Volgens Van Bijsterveldt betekent dat niet dat het aantal spijbelaars toeneemt, maar dat scholen het spijbelen juist beter registreren. Ze is blij met de stijging. ''Om schoolverzuim goed aan te kunnen pakken, moet je eerst weten wie hoe vaak afwezig is bij lessen.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden