Spies wuift zorgen om huurexplosies Amsterdam weg

Minister Liesbeth Spies (CDA) ervaart de huurontwikkeling in de sociale huursector in Amsterdam en andere schaarstegebieden niet als 'explosief'. Dat schrijft zij in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

Minister Liesbeth Spies. Beeld ANP
Minister Liesbeth Spies.Beeld ANP

De PvdA wil dat het kabinet de zogenoemde 'Donnerpunten' per direct schrapt en stelde vragen in een brief aan de Tweede Kamer. De extra punten bovenop de maximale huur zorgen voor een forse explosie van huurprijzen, zo stellen onder meer de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond die een rapport opstelden.

Keuzevrijheid
Spies benadrukt in een brief dat huurders die door een renovatie gedwongen moeten verhuizen de keuzevrijheid hebben om ergens anders of kleiner te gaan gaan wonen als ze niet bereid zijn om extra huurverhoging te betalen. 'Deze keuzevrijheid van de huurders houdt tegelijkertijd in dat zij de vrijheid hebben een bepaalde huurquote te aanvaarden,' aldus de minister.

Daarnaast merkt Spies op dat niet is gebleken dat corporaties de maximale huur vragen als gevolg van de extra punten, en dat huurders met lage inkomens in de sociale huursector toch al huurtoeslag krijgen.

Averechts
De Donnerpunten zijn door Spies' voorganger minister Piet Hein Donner ingevoerd om ervoor te zorgen dat er meer doorstroming en meer betaalbare huurwoningen zouden komen. Maar de maatregel werkt juist averechts, stellen de tegenstanders.

Uit het rapport 'Stop de Donnerhuren' van de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond kwam eerder naar voren dat de prijzen van een huurwoning in Amsterdam in korte tijd gemiddeld stegen van 474 naar 568 euro. Het onderzoek was landelijk, maar bijna de helft van de reacties kwam uit Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden