Spies waarschuwt Curaçao om begrotingstekort

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken waarschuwt Curaçao over het begrotingstekort van de regering van premier Gerrit Schotte. Spies is zich 'heel serieus' aan het voorbereiden op het geven van een aanwijzing aan Curaçao, zei ze dinsdag in het vragenuur in de Tweede Kamer.

Demissionair minister Liebeth Spies met fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma Buma Beeld anp
Demissionair minister Liebeth Spies met fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma BumaBeeld anp

Ze antwoordde op vragen van VVD-Kamerlid André Bosman. Die riep de minister op zich veel actiever met de begroting van Curaçao te bemoeien. Spies ging daar grotendeels in mee en zei dat 'het stadium van gesprek en overleg onderhand voorbij aan het raken is.'

Onlangs bleek dat het begrotingstekort van Curaçao over 2011 160 miljoen euro hoger was uitgevallen dan eerder geraamd.

Ook over de begroting van 2012 maakt Spies zich grote zorgen. De regering van premier Schotte neemt volgens haar niet de goede maatregelen en besluit niet tot structurele hervormingen. Het gat op de begroting wordt gedekt met incidentele maatregelen, zei Spies. Ze voorspelde 'buitengewoon ernstige gesprekken' met de regering van Curaçao als ze het land bezoekt tussen 10 en 15 juni.

Volgens de afspraken die gemaakt zijn toen Curaçao in oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, heeft de Rijksministerraad het recht om de regering van Curaçao een aanwijzing te geven om de begroting aan te passen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden