Spies laat kwestie onafhankelijkheid aan Curaçao zelf over

Minister Spies van Binnenlandse Zaken neemt geen stelling in over mogelijke onafhankelijkheid van Curaçao van het Koninkrijk der Nederlanden. Verschillende partijen in de Tweede Kamer en de grootste partij op Curaçao hebben de wens om de banden tussen beide landen te verbreken. Nederland is echter als oud-kolonisator gebonden aan internationale verdragen en kan de relatie niet eenzijdig verbreken, aldus de minister.

Lijsttrekker Helmin Wiels van de partij Pueblo Soberano. De grootste partij wil op termijn onafhankelijk worden van Nederland.Beeld anp

De Tweede Kamer debatteerde vanavond over de begroting van Koninkrijksrelaties. Daarbij kwam de situatie op Curaçao aan bod. Het Caraïbische eiland, sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, kampt met corruptie en een oplopende staatsschuld. Een week geleden werd een nieuw parlement gekozen. De twee partijen die eerder een coalitie vormden, werden ook nu weer de grootste.

Relatie verbreken
De PVV en de SP willen de relatie met Curaçao verbreken en interpreteren de verkiezingsuitslag als een roep van het Curaçaose volk om onafhankelijkheid. De grootste partij, Pueblo Soberano, wil op termijn onafhankelijk worden van Nederland. Het is voor Nederland als oud-kolonisator echter niet mogelijk om daarin het initiatief te nemen, zei minister Spies. 'Het is aan Curaçao.'

De minister interpreteert de uitslag van de Curaçaose verkiezingen niet als een roep om onafhankelijkheid. Volgens haar is het gebruikelijk dat een dergelijke kwestie in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Het is echter mogelijk dat op basis van de verkiezingsuitslag de nieuwe regering van Curaçao de weg naar onafhankelijkheid inslaat zonder een nieuw referendum.

Financiële problemen
De Kamer had ook verschillende vragen over de financiële problemen waar het eiland mee kampt. Toen twee jaar geleden Curaçao een autonoom land werd binnen het koninkrijk werd een groot deel van de schulden van het land gesaneerd door Nederland. Twee jaar na '10-10-'10' is de staatsschuld echter weer opgelopen. De Kamer wilde weten van de minister welke maatregelen worden genomen om de Curaçaose tekorten op orde te krijgen.

Volgens Spies komt de rijksministerraad momenteel tweewekelijks bijeen en 'zijn alle lijken uit de kast'. Tot en met 2014 staat het land onder financieel toezicht en is er financiële samenwerking met Nederland. De inzet van het kabinet is om groei van het Curaçaose tekort tegen te gaan.

In de Kamer bleef het ongeloof bestaan over een positieve uitkomst van alle goede bedoelingen. SP-Kamerlid Ronald van Raak sprak van 'onwil' bij de Curaçaose regeringspartijen. Hij verwacht dat de situatie niet zal veranderen, ook niet met extra toezicht, begrotingsregels en screening van Curaçaose bewindslieden.

Sturing
Desondanks hield Spies vol dat de verantwoordelijkheid allereerst bij Curaçao zelf ligt en dat Nederland zo goed als mogelijk probeert bij te sturen. 'Zolang het land bij het koninkrijk blijft, gelden ook voor Curaçao de spelregels van het koninkrijk.'

Ondanks de verkiezingswinst van Pueblo Soberano is onafhankelijkheid van het eiland mogelijk nog ver weg. Partijleider Helmin Wiels zei vorige week in Curaçaose media dat voor onafhankelijkheid eerst een sterkere economie nodig is. Voor die versterking heeft het eiland nog tien jaar nodig, schatte hij. Hij sprak van een 'verantwoorde onafhankelijkheid'.

Minister Spies van Binnenlandse ZakenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden