Column

Spiegeltje spiegeltje...

'Wat moet ik zeggen: mevrouw of Majesteit? En wat zegt zij: Emile of mijnheer Roemer? En moet ik, als zij mij mijnheer Roemer noemt, zeggen: zegt u maar Emile, Majesteit? Ik kan haar dan toch moeilijk Bea noemen?

Ik moet, als ik in het paleis ben, me goed realiseren dat ik in een kapitalistisch bolwerk ben en dus niet al te veel onder de indruk raken. Ik moet net doen alsof ik het heel gewoon vind. Ik moet mij gedragen als een echte minister-president.

Maar hoe gedraagt die zich? Dat weet ik niet. Mark heeft die studentikoze vlotheid, maar ik ben zo'n socialistische onderwijzer met Brabantse gezelligheid. Daar houden die Oranjes volgens mij helemaal niet van.

En ik heb haar ook niet zulke fijne boodschappen te vertellen. Ik moet haar vertellen: mevrouw, de hoogste inkomens willen wij zeer zwaar belasten en aangezien u het hoogste inkomen heeft... Nee, dat durf ik helemaal niet. Als SP vinden wij dat ambtenaren niet meer mogen verdienen dan hun minister. En Majesteit is een hoge ambtenaar; dus die moet dan ook zeer fors in salaris terug. Nou ja, daar vind ik wel wat op.

Zie ik mezelf eigenlijk wel als minister-president? Moet ik dan ook naar Merkel en Hollande? Nee toch, hoop ik! Moet ik dan Duits en Frans spreken? Nee toch, hoop ik! Je ne peut pas sprechen Deutsch! Verdomme, waarom zijn we niet gewoon een actiepartij gebleven? Die stomme PvdA ook.

Ik verheug me wel op die auto met chauffeur. Kan dat eigenlijk wel? Een chauffeur? Dat zullen de leden toch wel begrijpen, of is het toch beter als ik met een socialistische fiets reis? Nee, toch maar een dienstauto. Trouwens, ik heb toch ook gezegd dat ik een deel van mijn salaris aan de partij zal afstaan?

Maar als minister-president kan ook niet al te gewoon zijn. Als ik geen gezag uitstraal, wordt het niets. Verdorie... en steeds maar moet ik Hare Majesteit begeleiden.

Nou ja, laat ik maar weer een tijdje voor de spiegel staan om eraan te wennen: ik ben minister-president Roemer, ik ben minister-president Roemer, ik ben minister-president Roemer.'

'Emielke, wilde gij een kopke koffie?'

'Ik ben minister-president Roemer, ik ben minister-president Roemer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden