Spiegelgladde wegen hinderen verkeer

null Beeld

UTRECHT - Weggebruikers in het oosten en zuiden van het land hebben dinsdagavond veel last van ijzel. Op een groot aantal plaatsen heeft de gladheid geleid tot een reeks ongevallen.

Het grootste ongeval vond plaats op de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem waar twintig mensen gewond raakten door een kettingbotsing. De A12 werd in de richting van Arnhem afgesloten. Om ongeveer 22.30 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Het KNMI waarschuwde dinsdagmiddag al voor ijzel en bevriezing van natte weggedeelten in het noordoosten, oosten en zuidoosten van het land.

Die verwachting van het KNMI kwam uit. Rijkswaterstaat riep weggebruikers begin van de avond op niet de weg op te gaan, anders dan strikt noodzakelijk. Rijkswaterstaat deed dat nadat het aantal meldingen van ongevallen snel was toegenomen in het oosten en zuidoosten van het land.

De ANWB liet weten dat ''het ongevallen regende''. De meldingen betroffen de A35 tussen Enschede en Almelo, de eerder genoemde A12 en de A73. De politie Twente meldde rond half negen dat het in de regio ÂeÂen grote chaos was. Er deden zich zeker veertig aanrijdingen voor waarbij een onbekend aantal lichtgewonden is gevallen.

Op het hele Limburgse traject van de A2 was een snelheidsdeken ingesteld met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Op de Limburgse wegen deden zich zeker zestig verkeersongevallen voor als gevolg van de gladheid. Door een kettingbotsing op de A73 bij Horst raakten dinsdagavond twee automobilisten zodanig gewond, dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

In de andere rijrichting van de A73 bij Horst raakte een auto van de Koninklijke Marechaussee betrokken bij een aanrijding toen die van achteren werd aangereden. De marechaussee verleende op dat moment assistentie bij een ongeval, waarbij een auto over de kop was gevlogen.

Het openbaar vervoer in Gelderland en Limburg kampte eveneens met de gevolgen van de gladheid. Buslijnen vielen uit of hadden grote vertraging.

Rijkswaterstaat liet aan het eind van de dinsdagavond weten dat de gladheid zeker de hele nacht en woensdagochtend kan aanhouden. Voorzichtigheid blijft geboden, aldus Rijkswaterstaat. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden