Speurhonden vinden geursporen van vermiste Schot langs Oudeschans

Speurhonden hebben geursporen van de vermiste Schot Christopher Nelson (24) langs een heel stuk van de Oudeschans gevonden. Hij zou daar, afgaande op de geursporen, in de vroege ochtend van 15 november ook de Keizersbrug zijn overgestoken.

De vermiste Christopher Nelson met zijn vriendin StefanieBeeld Familiefoto

Deze ontdekking doet Stichting Signi, die zoekhonden op de vermissingszaak heeft gezet. De politie gaat verder aan de slag met deze nieuwe aanknopingspunten, vertelde een hevig geëmotioneerde Stefanie Kollroß gisteren tijdens een persconferentie in buurtcentrum de Boomspijker.

Nelson verdween plotsklaps. Samen met Stefanie logeerde hij bij een vriendin aan de Rechtboomsloot. De dag voor zijn verdwijning luisteren ze naar muziek, ze maakten een rondvaarttocht en 's avonds bezochten ze Pacific Parc. Rond drie uur 's nachts waren ze weer thuis en aten ze nog een pizza. 'Chris had het naar zijn zin in Amsterdam.'

Ook op deze avond was hij ok. Maar omdat hij niet kon slapen besloot hij nog een ommetje te maken en een sigaretje te roken - niks ongebruikelijks, dat deed hij vaker. Met dit verschil dat hij dit keer niet terug keerde. 'En sindsdien zitten we in een levende nachtmerrie', zegt vader Scott Nelson. 'Het zit in mijn hoofd als ik ga slapen, en het is er nog steeds als ik wakker word. Ik kan het niet van me afschudden.'

Opties
Er zijn een paar scenario's die zich onmiddellijk opdringen. 's Nachts na het stappen zit er misschien veel drank in de man. Toch was dat niet zo zegt Stefanie, die niet gelooft dat hij tijdens het plassen in de gracht is gevallen. Stilletjes vertrokken of erger? Nee, Nelson - die bij zijn vriendin in Duitsland woont - zou zich erg verheugen op zijn terugkeer naar Edinburgh met Stefanie. Terug naar zijn zussen en ouders. Ze in de steek laten, zou hij niet doen, zegt Donna. 'Ik weiger dat te geloven over mijn zoon. Hij zag er erg naar uit om weer in Schotland te komen wonen. Dat zou hij zijn zussen vertellen met kerst. Dat is geen jongen die ons zou verlaten.'

Nelsons familie heeft op eigen kracht al heel veel gedaan om Christopher te vinden: ze zijn de ziekenhuizen afgegaan, ze hebben social media ingeschakeld, ze hebben hun eigen buurtonderzoek gedaan, posters opgehangen in bushokjes op stations en in de buurt. Vrienden in Duitsland hebben ook daar gezocht. Behalve twee familierechercheurs van de politie krijgen ze ook hulp van stadsdeel Centrum dat de familie bijstaat in praktische zaken als het opzetten van deze persconferentie en het drukken van de posters.

Centrum
Het stadsdeel zorgt er ook voor dat de parkeerboete voor Christophers auto wordt kwijtgescholden. Het is niet nieuw dat het stadsdeel dit doet. Het bood ook hulp aan de familie en vrienden van de 21-jarige Noorse toerist Tore Grodem, die begin dit jaar, na een vermissing van enkele weken, levenloos in het water onder de brug bij het Max Euweplein werd gevonden. In de toekomst zal het stadsdeel ook bij andere vermissingen deze hulp aan radeloze families aanbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden