Update

Speurhonden duikers vinden menselijke resten in auto

Duikers van de stichting Signi Zoekhonden hebben zaterdag in de IJssel tussen Doesburg en Dieren een auto gevonden met daarin menselijke resten. Mogelijk is het de auto van een man die al acht jaar vermist is. Het is de zesde keer dit jaar dat de stichting een verdronken persoon in een auto in het water opspoort.

Signi helpt soms overheden, soms de familie bij het opsporen van vermist personen, maar in dit geval gingen medewerkers op eigen initiatief op zoek naar de man, zegt voorzitter en oprichtster Esther van Neerbos zondag. 'Dat doen we wel vaker in rustiger tijden.'

De stichting zoekt dan op basis van openbare gegevens via internet en andere bronnen naar achtergronden van de omstandigheden en probeert een mogelijke locatie van een vermiste te bepalen. 'We doen dat in stilte, zonder eerst de familie in te lichten, want als we niets vinden is dat vervelend.'

De speurhonden werden nu op basis van dit voorwerk ingezet in het gebied langs de IJssel. Ze speurden vanaf de waterkant naar menselijke geuren, die passen bij een verdronken persoon. 'De honden sloegen aan, begonnen te springen, sonarapparatuur werd ingezet en op basis daarvan werd bepaald dat het om een auto ging', vertelt Van Neerbos.

De duikers gingen het water in en de auto werd gevonden. Ook de portemonnee van de vermiste man werd gevonden, 'met daarin zijn ANWB-pasje', zegt Van Meerbos.

Signi Zoekhonden is een particuliere stichting, die draait op vrijwilligers. De honden worden regelmatig ingezet bij rampen als aardbevingen en tsunami's. Maar ook bij verdronken personen in eigen land wordt hun hulp vaak ingeroepen.

Voor de honden zijn in principe weinig beperkingen wat betreft de diepte van het water, de temperatuur van het water en het type water (zee, rivier, gracht). Ook zijn er nauwelijks beperkingen wat betreft het tijdstip van verdrinking. Dat kan uren zijn, maar ook maanden, aldus de stichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden