Sperwer vindt huismus lekker hapje

AMSTERDAM - Het gaat slecht met de mus in Amsterdam. Waren er tien jaar geleden nog veertigduizend mussen, nu is het aantal gedaald tot 5400. Belangrijkste oorzaak is de sperwer, die mussen graag op het menu zet.De huismussen verlaten uit angst voor de jagers de stad of worden simpelweg opgevreten.

''Je ziet ze minder, omdat ze zich verschuilen voor de bombardementsvluchten van de sperwers,'' zei stadsecoloog Martin Melchers gisteren in het radioprogramma Vroege Vogels. Hij heeft twee jaar door Amsterdam en het buitengebied gefietst om alle mussen te tellen en ontdekte onder meer dat één sperwer in korte tijd eigenhandig vierhonderd mussen om zeep had geholpen.

Mus bedreigde vogel

De mus is niet voor niets een geliefd maal voor de sperwer. Ze zijn trager dan bijvoorbeeld kool- en pimpelmezen en dus gemakkelijker slachtoffers. Daarnaast verblijven mussen altijd in groepen op dezelfde plaats, waardoor de sperwers altijd weten waar ze iets te eten kunnen vinden. De mus is voornamelijk een prooi voor de mannetjes; de grotere vrouwtjes hebben het vooral op duiven voorzien.

De wendbare sperwer is waarschijnlijk uit de bosgebieden gevlucht, omdat die daar bedreigd wordt door de havik. De mus heeft behalve van de roofvogel ook te lijden van de opruimdrift in de stad, waardoor steeds minder ruimtes en kieren onder dakpannen overblijven om te broeden.

De mus is sinds 2004 een bedreigde vogel in Nederland. Twintig jaar geleden waren er nog één tot twee miljoen broedende paartjes, nu is hun aantal gehalveerd. Wel is de huismus nog altijd de meest gesignaleerde vogel in het land. In de tuinvogeltelling van de Vogelbescherming op 16 en 17 december werden 79.824 mussen gezien. Op nummer twee kwamen de koolmeesjes, met 55.730.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden