Online spel

Spelen: de oranje duivenversie van het klassieke ganzenbord

Het is maandag dan stil in de stad, maar ook thuis kun je het gevoel van Koningsdag oproepen met deze speciale editie van het oud-Hollandse ganzenbord. Of eigenlijk: stadsduivenbord.

PS presenteert Het Grote Koningsdagganzenbord. De deelnemer met de koninklijkste naam mag beginnen!Beeld Ted Struwer

Normaal gesproken verandert de binnenstad een keer per jaar in een 1,5 centimetersamenleving. Op het drukste ­moment schuifelen – of zwalken – meer dan een kwart miljoen bezoekers door de stad. Schouder aan schouder. Hutjemutje. Zelfs de boten in de grachten kunnen geen ­afstand houden, zo druk is het.

In de straten wordt gezongen, gedronken en gedanst. ­Alles is oranje. Leve de koning, wordt er plots in de republiek geroepen. Overal is livemuziek, vertolkt door volkszangers en meesterviolisten. Die laatste soms van 8 jaar oud. Als je graag wilt, kun je voor een paar euro eieren kapotgooien op iemand op een schavot. Die lacht, omdat hij weet wat hij per ei verdient.

Op de dakterrassen, op de balkons en voor de deur vieren bewoners hun eigen feestje. Met hun eigen eten, zodat ze niet zijn overgeleverd aan de hamburgers en cupcakes die door handelaren op straat worden gebakken.

Overal in de stad zijn vrijmarkten. ’s ochtends vroeg worden de beste spullen er al uitgevist, maar blijkt iemand ­later alsnog een spectaculaire vondst te hebben gedaan. Een schilderij van Rembrandt, bijvoorbeeld.

Chic toilet

Als het in de loop van de middag warm wordt, begint de stad naar urine te stinken. Dan zijn de plaskruizen die massaal door de stad zijn verspreid vol, of geblokkeerd met plastic bekertjes. Vrouwen zijn sowieso al op de stegen aangewezen. Of kunnen op sommige plekken voor een euro gebruik maken van het chique toilet van grachtengordelbewoners.

De laatste jaren is er wel het een en ander veranderd. De grote feesten zijn naar parkeerterreinen aan de rand van de stad verplaatst. Voormalige provincialen in de stad hoeven niet langer te klagen over de stroom provincialen in de stad. En nu er regels zijn voor de verkoop en het bezit van alcohol, zijn jongeren met rugtassen vol bier en cola-flessen gevuld met wodka- jus d’orange – want: oranje – grotendeels verdwenen.

Rellen zijn sinds 2001, toen de mobiele eenheid bij CS met traangas de mensenmassa in de bedwang moest houden, niet meer voorgekomen.

Oranje duivenversie

Het is iets rustiger geworden, maar dat heeft de sfeer niet veranderd. Op 27 april is Amsterdam een vrolijke en uitgelaten stad, zonder al te veel chagrijn. Een dag vol oude ­bekenden, onverwachte ontmoetingen en een boel nieuwe liefdes: elk jaar is er wel weer iemand die op slag verliefd is geworden op iemand, vergeten was een nummer te noteren, en daarna via sociale media naar hem/haar op zoek gaat.

En als de stad de volgende dag katerig wakker wordt, is het – ondanks de hardwerkende straatvegers – nog een week lang oppassen voor een lekke band, als je door de binnenstad fietst.

Zo verloopt Koningsdag voor de meeste mensen elk jaar volgens een vast stramien. Alleen dit jaar even niet. Maar niet getreurd. Het gevoel van Koningsdag is makkelijk op te roepen: speel maandag met al je huisgenoten deze oranje duivenversie van het klassieke ganzenbordspel!

De spelregels

■ Dit spel speel je met minimaal twee en maximaal zes personen. Iedere deelnemer zoekt in huis iets om te gebruiken als pion. Ook zijn er twee dobbelstenen nodig. Geen dobbelstenen in huis? Gebruik een app, of twee suikerklontjes.

■ De persoon met de meest koninklijke naam mag beginnen. Gooi de twee dobbelstenen, tel het aantal ogen op en zet de pion evenveel velden vooruit. Kom je op een veld waar al een pion van een medespeler staat? Dan moet je terug naar het veld waar je vandaan kwam en is je beurt voorbij.

■ De gans is in dit spel vervangen door een dikke oranje stadsduif, maar die brengt net zo veel geluk. Als je op een vakje met een duif komt, mag je het aantal ogen dat je hebt gegooid nog een keer zetten. Alleen: je moet dan wel eerst een vraag beantwoorden of een opdracht doen.

■ Zie daarvoor de beschrijvingen hieronder. Als het lot bepaalt dat een speler voor de tweede keer dezelfde vraag of opdracht moet doen, mogen medespelers een andere vraag of opdracht bedenken.

■ In de lijst ontdek je ook met welke tegenslag (of voorspoed!) je te maken krijgt als je op een van de vakjes met een andere afbeelding terechtkomt. Als je op een plaatje met de dobbelstenen komt, mag je nog een keer gooien. Let op: waar Koningsdag staat, kun je uiteraard ook Koninginnedag lezen.

■ De winnaar is de speler die bij zijn laatste worp precies het juiste aantal ogen gooit om vakje 63 te bereiken. Als je te veel ogen gooit, moet je vanaf vakje 63 weer terugstappen. Succes!

Speciale vakjes

5Wat was de eerste Koningsdag die je in de stad hebt gevierd?

6Een vriend met een bootje vaart je naar vakje 12.

9Zet het moderne Wilhelmus – het Koningslied – op en zing mee.

14Wat is het mooiste wat je ooit hebt gekocht op Koningsdag?

18De koning wil met jou zijn verjaardag in Amsterdam vieren. Waar neem je hem mee naartoe?

19Je blijft even hangen bij café De Blaffende Vis. Sla een beurt over.

23Beschrijf de geur van Koningsdag.

26Gooi nog een keer.

27Doe alsof je op de vrijmarkt staat en vertoon je allerbeste kunstje in de huiskamer.

31Je wordt misselijk van een zelf-gebakken cupcake die je van een buurjongen koopt. Sla twee beurten over.

32Verzorg een rondje drinken en versnaperingen voor je medespelers.

36Probeer een van je eigendommen voor minstens een euro aan een van je medespelers te slijten.

41Wat is het meest vieze dat je ooit hebt gezien op Koningsdag?

42Je komt maar niet langs een polonaise van in oranje uitgedoste feestgangers. Ga terug naar 39.

45Stel: er worden nog drie prinsesjes geboren. Bedenk drie koninklijke namen met een A.

50Met welke BN’er zou je graag Koningsdag vieren?

52Er staat een lange, lange rij voor de plaskrul. Sla twee beurten over.

53Gooi nog een keer.

54Wat wil je volgend jaar met Koningsdag doen?

58Bijna doof! Een kind in het park speelt heel vals viool. Ga terug naar het begin.

59Pak een ei en gooi het drie keer heen en weer met een medespeler.

63Gefeliciteerd: je bent de winnaar! Fijne Koningsdag!

Beeld Ted Struwer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden