Plus

Speelpark Jeugdland pakt de draad weer op na misbruik

Speelpark Jeugdland in Oost werd vorige week opgeschrikt door het nieuws dat een oud-medewerker wordt verdacht van kinder­misbruik. 'Heel confronterend dit.'

Lars de R. uit Krommenie zou ook betrokken zijn bij 'een voorval' op Jeugdland.Beeld Marc Driessen

Een vader loopt met een appeltaart naar het partijtje van zijn jarige spruit. Er zijn feestmutsen, cadeautjes, klierende kinderen en dat alles in het licht van een waterig zonnetje dat door de ramen van het honk naar binnen schijnt. Van de buitenkant lijkt Jeugdland, natuurspeelterrein gelegen tegen het Flevopark, in zijn gewone doen.

Maar wie in de keuken komt, achter de bar of bij het koffieapparaat weet dat het niet zo is. "Het nieuws is bij de tientallen medewerkers en vrijwilligers als een bom ingeslagen," zegt Sjoukje Alta, stadsdeelsecretaris van stadsdeel Oost, die als vrijwilliger meedraait en nu aanwezig is voor de broodnodige steun.

Vorige week werd bekend dat hun oud-collega Lars de R. uit Krommenie ervan wordt verdacht vijf kinderen in Nederland en zes kinderen in India te hebben misbruikt.

Ook zou hij kinderporno hebben gemaakt en in bezit hebben gehad. In Nederland zou hij kinderen hebben misbruikt tijdens gitaarlessen die hij gaf. Dat begon al toen hij zelf nog minderjarig was. De politie doet tevens onderzoek naar een voorval op Jeugdland.

Geen grote onrust
Aangezien De R. in de zomer van 2015 tot de zomer van 2017 bij Jeugdland werkte en daar regelmatig workshops gaf, is hij alom bekend. "Voor de medewerkers is het heel confronterend om erachter te komen dat een van je collega's tot dit soort dingen in staat zou zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. We houden om die reden verschillende bijeenkomsten voor de medewerkers en de vrijwilligers, zodat zij zich kunnen uiten en dit samen kunnen delen."

Voor ouders komt er geen informatieavond. Er is door de gemeente wel een hulplijn (020-2552901) geopend waar ouders met hun zorgen en vragen terechtkunnen. "Maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt," weet Alta.

Zij voelt ook geen grote onrust onder de bezoekers. "Het is onder de ouders niet het gesprek van de dag." Of ze dat kan verklaren? "Misschien scheelt het dat de meeste ouders hier met hun kinderen komen, en denken: 'Ik was erbij en dus is er met mijn kind niets gebeurd'."

'Vierogenprincipe'
Het is niet het eerste incident bij Jeugdland. In 2014 kreeg een medewerker, Dervis A., een celstraf van drie jaar voor het misbruiken van twee jonge jongens van elf en dertien. Hoewel het misbruik niet plaatsvond op het terrein van Jeugdland, scherpte het speelpark de veiligheidseisen toen wel aan.

Het 'vierogenprincipe' werd ingevoerd, wat betekent dat kinderen nooit alleen zijn met een medewerker of vrijwilliger, ook mochten begeleiders nooit in een afgesloten ruimte met kinderen zijn en werd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.

"Er is ontzettend veel verscherpt in de regels en protocollen," zegt Alta. Of er in het toezicht fouten zijn gemaakt, moet blijken uit een onderzoek van Oost. Dat staat los van het politieonderzoek.

Buiten zitten twee vrouwen in het spaarzame zonnetje, hun kroost is verderop tussen de pallets aan het ravotten. Een medewerker staat tegenover ze. Gespreksonderwerp: Lars de R. en Dervis A..

"Nou werk ik hier al zo lang. Al die tijd is er niets aan de hand en dan twéé in drie jaar tijd." De vrouwen knikken. "Pillen, therapieën, het helpt niks. Je moet gewoon met je poten van kinderen afblijven - ja sorry hoor, dat vind ik."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden