Buis

Speech van kankerpatiënt Jake Bailey (18) gaat de wereld over

De stroom tv-programma's en online video's groeit continu. In de rubriek Buis selecteren we de leukste, interessantste en ontroerendste fragmenten. Vandaag: de indrukwekkende speech van kankerpatiënt Jake Bailey (18).

Hij heeft zijn speech al klaar als hij een week voor zijn diploma-uitreiking de diagnose krijgt: een agressieve vorm van kanker.

Van de doktoren mag hij eigenlijk niet bij de ceremonie aanwezig zijn. Toch besluit de Nieuw-Zeelandse Jake Bailey (18) dat hij niet wil ontbreken bij het afscheid van de Christchurch Boys' High School. De studentenvertegenwoordiger komt in rolstoel om zijn speech van ruim een kwartier voor te dragen.

Met tranen in zijn stem draagt hij zijn oorspronkelijke tekst voor, aangevuld met nieuwe inzichten. 'Vergeet al die lange termijn dromen. Stort je met passie en toewijding op doelen die er nu toe doen.' Door zijn ziekte krijgt elk woord - hoe cliché ook - een extra lading. Zijn publiek van medeleerlingen en leraren is tot tranen toe geroerd.

Media storten zich op verhaal
Inmiddels zijn Baileys woorden door miljoenen mensen bekeken, online. Australische en Nieuw-Zeelandse kranten berichten over 'de moedige jongen' en vertellen over de diagnose die hij kreeg: een zeldame vorm van lymfeklierkanker.

In die storm van aandacht vraag het hoofd van de school in Nieuw-Zeeland om Bailey vooral ook rust te gunnen. Wie wil weten hoe het de 18-jarige jongen vergaat, kan terecht op de site van de Christchurch Boys' High School. De schooldirecteur geeft zijn oud-leerling één advies mee: 'Denk vanaf nu aan jezelf, in plaats van aan anderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden