Speech Clinton verstoord tijdens aidscongres

Een toespraak van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton tijdens de aidsconferentie AIDS2018 in Amsterdam werd vrijdag verstoord door een groep demonstranten.

ANP
Demonstraten verstoren de speech van Bill Clinton tijdens Aids2018. Beeld anp
Demonstraten verstoren de speech van Bill Clinton tijdens Aids2018.Beeld anp

Meteen bij het begin ging het al mis. Demonstranten schreeuwden dat de volgende aidsconferentie in 2020 niet in de Verenigde Staten gehouden mag worden in verband met wetgeving daar. Ze eisten respect en bescherming van sekswerkers.

De Verenigde Staten moesten zich schamen voor het huidige beleid dat geen bescherming biedt aan sekswerkers.

Clinton onderging alles met een glimlach. Hij zei de demonstranten wel te willen horen, maar popelde ook om verder te gaan. Hij zei de tweede keer ook niet te begrijpen wat de vraag was uit de zaal en wees erop dat het belangrijk is als iedereen zich een beetje aan de regels houdt. "Geloof me, ik wou ook dat ik alles wist."

Clinton wees erop dat er nog veel moet gebeuren in de strijd tegen hiv en aids. Achterover leunen kan niet en samenwerking alom is geboden: er kan geen sprake van een 'brexit' zijn in de aanpak van het probleem, aldus Clinton.

PrEP
Niemand moet denken dat de inspanningen niet nog verder moeten worden opgevoerd, aldus Clinton. Iedere drie minuten wordt er iemand geïnfecteerd en het aantal besmettingen bleef in 2017 gelijk. Terwijl hij sprak, zouden er wel 25 mensen sterven.

Er zijn volgens hem op dit moment veel jonge mensen die zich de gevaren niet realiseren. Hij benadrukte het belang van PrEP, een middel dat besmetting met hiv kan voorkomen, en zei weerstand van sommigen niet goed te begrijpen. "We moeten alleen maar zoveel leven als mogelijk zien te sparen."

Nelson Mandela
Hij wees erop dat er mee- en tegenvallers zijn in de strijd, maar dat mensen die zich ervoor inzetten in de 'possibility business' zitten, een wereld dus waarin mogelijkheden worden gezien.

Hij haalde Nelson Mandela aan, die zei dat als hij kwaad zou blijven om wat hem was aangedaan, hij altijd een gevangene zou blijven. Zijn gedachten en zijn hart zouden ze echter niet krijgen, verzekerde hij Clinton, die dat zijn gehoor in Amsterdam als voorbeeld meegaf.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden