Spectaculaire kraakacties op komst in Amsterdam

De bezetting van het appartement aan de Borgerstraat 73 in de wijk Oud-West wordt binnenkort opgevolgd door een nieuwe spectaculaire kraakactie door huurdersorganisaties. Daarna volgt in ieder geval nog een derde bezetting van een woning.

Door Ton Damen
De bezettingsactie door jong en oud in de Borgerstraat in Oud-West, zoals die ruim een week geleden begon. Beeld Ton Damen
De bezettingsactie door jong en oud in de Borgerstraat in Oud-West, zoals die ruim een week geleden begon.Beeld Ton Damen

Dit zegt Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA), de koepelorganisatie van huurdersverenigingen en huurderskoepels. Ze spreekt van zeer geraffineerde acties, die de bij de HA aangesloten huurdersverenigingen samen met krakers en andere Amsterdammers hebben ontketend.

"Kraken mag niet, maar bezetten en demonstreren wel," aldus Terra. "De bezettingen van woningen zijn een prachtige samensmelting van actievormen. De actievoerders hebben zelf een huis en gaan na de actie van twee weken vaak weer terug naar hun eigen woning. Ze maken niets stuk en ruimen rommel op."

Manifestatie
Zondag maken de demonstranten meer acties bekend tijdens een manifestatie in Paradiso, die vooral is gericht tegen de vercommercialisering van de openbare ruimte. Volgens de demonstranten verhuurt de gemeente steeds meer stukjes wal binnen de grachtengordel. Ook de verhuur van de brugwachtershuisjes is hen een doorn in het oog.

Bij de huurdersacties wordt samengewerkt door lokale huurdersverenigingen, de huurdersactiegroep 'niet te koop' en krakersgroepen, alsmede Recht op Stad en Fair City. Zij strijden voor huurrechten en protesteren onder meer ook tegen de verkoop van sociale huurhuizen en toeristisch verhuur als Airbnb. Fair City bundelt als koepelorganisatie deze acties rond de vergaderingen van de Europese Top op het Marineterrein in Amsterdam.

Zang en dans
Actievoerders trokken donderdag demonstratief met zang en dans uit de in gebruik genomen woning aan de Borgerstraat. Ook deelden zij flyers uit met een toelichting op de acties. De woning was door de actievoerders bezet omdat woningcorporatie Stadgenoot het benedenhuis te koop heeft gezet voor 245.000 euro. Het huis is zeer in trek bij bejaarde huurders die graag naar een benedenwoning verhuizen. Het plan is de actie te verbreden en bijvoorbeeld ook Airbnb-verhuurde woningen te bezetten.

Jacqueline Abrahams van de Huurdersbelang Zuid legt uit hoe de actievoerders op eieren lopen om niet in problemen met de politie te komen. "We moeten alles geheim houden Je mag niet kraken, dus je mag ook geen voorbereidingen daartoe treffen. Onder onze bezetters bevinden zich ouderen die ook ontevreden zijn over wat er met de sociale huurvoorraad in de stad gebeurt."

Politie
Het te bezetten huis wordt binnengedrongen door jongeren die weten hoe dat moet. Wanneer er niemand meer in het slot boort en de eerste bezetter over de drempel is, komen de anderen in beeld. Dan is ook het gevaar dat de politie ingrijpt geweken, aldus Abrahams.

Eén van de bezetters van de Borgestraat is Floris Hesseling van de bij Fair City aangesloten actiegroep Recht op Stad, gericht tegen de vercommercialisering van de stad. "Onze actie is het startpunt voor enkele acties die we met de stichting Precaire Woonvormen organiseren."

"We hebben binnenkort een actie bij het hoofdkantoor van Stadgenoot, de Amsterdamse corporatie die de meeste sociale huurwoningen in de verkoop brengen. Stadgenoot is ook het meest actief met het afsluiten van tijdelijke huurcontracten. "

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden