Specialisten MC Slotervaart weerspreken enthousiasme

Verschillende bronnen in MC Slotervaart weerspreken dat de medisch specialisten zaterdag 'met enthousiasme' akkoord zijn gegaan met het uitwerken van de doorstartplannen door aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN), zoals in een door MC Slotervaart verspreid persbericht staat.

Bas Soetenhorst en Malika Sevil
De vakgroep bariatrie kondigde zaterdag op een besloten vergadering aan elders zijn heil te gaan zoeken Beeld anp
De vakgroep bariatrie kondigde zaterdag op een besloten vergadering aan elders zijn heil te gaan zoekenBeeld anp

"De meerderheid is voor, maar het is kiezen tussen twee kwaden: met CCN in zee of niets," aldus een specialist. Het zou curieus zijn als er enthousiasme bestond, omdat het plan dat nu voorligt op hoofdlijnen overeenkomt met een voorstel dat begin dit jaar nog is afgeschoten door zowel de medische staf als de ondernemingsraad van MC Slotervaart.

In een van zaterdag daterend intern document, in bezit van deze krant, staat dat het nieuwe plan is 'wat mede-aandeelhouder [Loek] Winter al jaren voor ogen had en [hij] nu via de achterdeur kan bewerkstelligen met goedkeuring van de medische staf'. Externe adviseurs van de medische staf en de ondernemingsraad (or) waarschuwden begin dit jaar dat het plan om het vastgoed en de zorg van MC Slotervaart in aparte bv's onder te brengen, riskant was.

De vrees bestond dat winst uit de zorg zou worden weggesluisd via de huur die aan de vastgoedbv zou moeten worden betaald. Door het verzet van de specialisten en de or belandde dit splitsingsplan in de ijskast. Juist dit model heeft CCN-voorman Igor Tulevski nu voor ogen, aldus ingewijden.

Doorstart
De vakgroep bariatrie, het specialisme binnen MC Slotervaart dat de maagverkleiningen doet, kondigde zaterdag op een besloten vergadering aan elders zijn heil te gaan zoeken en niet mee te doen met de doorstart. Deze afdeling is goed voor meer dan 15 procent van de totale omzet van het ziekenhuis. Er is voor overname van deze afdeling veel interesse vanuit andere ziekenhuizen.

In de plannen van CCN wordt het Slotervaart fors afgeslankt: het aantal bedden zal meer dan gehalveerd worden naar 'een poli met maximaal 40 - 60 bedden', zo staat in het interne document. Ook de spoedeisende hulp verdwijnt, evenals de intensive care en alle opleidingen. 'Wat blijft er over van het Slotervaartziekenhuis?'

Zonder bariatrische artsen zou ook de gastro-intestinale chirurgie - die van de buikorganen - uit het ziekenhuis verdwijnen. Dat geldt ook voor een deel van de algemene chirurgen en de vakgroep voor neurochirurgie, want die kunnen niet zonder intensive care functioneren. 'Verder heeft de geriatrie zich, inclusief personeel, reeds gebonden aan het OLVG. Slaap-waak (voor mensen met slaapstoornissen, red.) kan niet wachten om te vertrekken, het liefst naar Spaarne Gasthuis'.

Een ander pijnpunt komt ook aan bod in het stuk: Loek Winter, eigenaar van MC Slotervaart tot het failliet ging, heeft een relatie met CCN, waarin hij via via aandelen heeft. Een deel van het personeel van MC Slotervaart wil niks meer met Winter te maken hebben, omdat zij vinden dat hij het ziekenhuis naar de afgrond heeft geholpen. 'En laten we eerlijk zijn, zal Winter, tevens vriend van Tulevski, nou echt geen vinger in de pap hebben met bijna een vierde van de aandelen?'

Waarschuwing
Wel is volgens het document een snel besluit over de toekomst noodzakelijk. Als het nog lang duurt, luidt de waarschuwing, wordt het steeds moeilijker om een complete vakgroep - met het volledige budget van de zorgverzekeraar - onder te laten brengen in een ander ziekenhuis.

'Personeel en patiënten lopen weg en dus daarmee neemt de productie ook af. De naam MC Slotervaart of Slotervaartziekenhuis heeft ondanks het "hoge knuffelgehalte" een ronduit slechte naam. Men associeert het ziekenhuis met ondeugdelijk bestuur, gefaalde marktwerking, zwendel en verduistering van geld. Dit moeten we accepteren. Nu is de tijd rijp om een doorstart te maken in omliggende ziekenhuizen met medenemen van het budget. Het Slotervaartziekenhuis, hoe pijnlijk dan ook, is niet meer te redden.'

MC Slotervaart bij nacht Beeld Marc Driessen
MC Slotervaart bij nachtBeeld Marc Driessen

Daar komt bij dat de vorige week ingevlogen externe artsen Martin Schalij en Robert Pierik 'met de handen in hun haar zitten' omdat ze 20.000 patiënten op een veilige manier elders onder moeten brengen.

Brand
Het stuk waarschuwt ook voor de brandveiligheid. Ingewijden bevestigen dat de brandweer al enige tijd gedoogt dat op veel plekken, waaronder operatieruimten, behandelkamers en verpleegafdelingen, een sprinklersysteem ontbreekt. Evenmin zijn er brandveilige deuren en brandwerende isolatie.

De vraag is of de brandweer opnieuw bereid is een oogje toe te knijpen of aanpassingen eist als het ziekenhuis na het faillissement een doorstart maakt en in ieder geval deels blijft functioneren. Aanpak van de tekortkomingen zal naar verwachting maanden in beslag nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden