Update

Speciale VN-zitting over vrijspraak Gotovina

De vrijspraak van de Kroatische generaals Gotovina en Markac door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is voorzitter Vuk Jeremic van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in het verkeerde keelgat geschoten. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Servië heeft daarom voor 10 april een speciale zitting van de Algemene Vergadering op de agenda gezet, meldde Omroep B92 in Belgrado.

Ex-generaal Gotovina bij zijn appartement in Kroätie. Beeld afp
Ex-generaal Gotovina bij zijn appartement in Kroätie.Beeld afp

In een verklaring stelt Jeremic dat de vrijspraak van de twee generaals, die aanvankelijk tot hoge straffen waren veroordeeld, het aanzien van de VN heeft geschaad. Hij zegt gebruik te maken van zijn bevoegdheid als gekozen voorzitter om een openbare discussie te organiseren.

De discussie moet volgens Jeremic niet alleen over het Joegoslavië-Tribunaal gaan, maar ook over het Rwanda-Tribunaal dat in Arusha in Tanzania is gevestigd. Beide tribunalen zijn VN-strafhoven die ,,ad hoc" door de Veiligheidsraad van de VN in het leven zijn geroepen. Hun rol bij het bereiken van gerechtigheid en de verzoening tussen volken moet publiekelijk worden bediscussieerd, zo stelt hij. Vastgesteld moet worden of, en op welke manier, zij aan hun taken hebben voldaan.

Verdreven
Volgens de Serviër is het een niet te betwisten feit dat bijna een kwart miljoen Kroatische Serven in enkele dagen door het leger van Gotovina van hun geboortegrond is verdreven. Het hof dat juist is opgericht om dat soort misdaden te onderzoeken heeft echter beslist dat niemand hieraan schuldig is of er verantwoordelijkheid voor draagt, zo schrijft Jeremic. Het lijkt dan ook alsof de misdaad helemaal niet heeft plaatsgevonden. Daardoor is volgens hem het aanzien van de VN geschaad.

Voor het debat dat hij in april organiseert, worden niet alleen staten uitgenodigd maar ook wetenschappers, vooraanstaande personen en niet-gouvernementele organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden