Speciale klas voor autist op gewone school

De gemeenteraad wil dat op de gewone Amsterdamse basisscholen speciale klassen komen voor enkele honderden kinderen met een autistische stoornis.

Een planbord voor kinderen met autisme Beeld anp
Een planbord voor kinderen met autismeBeeld anp

Veel autistische kinderen gaan nu niet naar school, terwijl ze dat wel willen en kunnen. Ouders houden de kinderen thuis omdat ze niet goed meekomen in gewone klassen. Ze kunnen dan op psychische gronden een ontheffing van de leerplicht krijgen. Soms ook sturen scholen kinderen weg omdat ze te veel overlast veroorzaken. In Nederland zou het gaan om zo'n vierduizend thuiszitters.

Werner Toonk (VVD) is één van de indieners van het initiatiefvoorstel dat morgen in de gemeenteraad wordt besproken. 'Het kan in onze stad niet zo zijn dat kinderen die graag naar school willen, thuiszitten,' zegt hij. Daarom roept Toonk met Maarten Poorter (PvdA) en Fenna Ulichki (GroenLinks) het college van b. en w. op zich in te spannen voor het instellen van 'autiklassen'. Dat zijn klassen waarin maximaal acht kinderen met een autistische stoornis een individueel leerprogramma en extra begeleiding krijgen, ook buiten de lessen, zoals op het schoolplein.

De klassen zijn een initiatief van stichting Mama Vita, een groep ouders van thuiszittende kinderen met een autistische stoornis. Directeur Saskia Buma is blij met de politieke steun. Volgens haar gaat het in Amsterdam om zo'n vierhonderd kinderen die ongewild thuiszitten. 'Ook deze kinderen hebben recht op onderwijs, maar we lopen als ouders steeds tegen de grenzen van het systeem aan,' zegt ze.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden