Speciale commissie onderzoekt dataverzameling geheime diensten

Er komt een onderzoek naar de manier waarop de militaire en algemene inlichtingendiensten informatie verzamelen en wat ze daar vervolgens mee doen. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) doet dat onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer.

redactie
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer Beeld ANP
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in ZoetermeerBeeld ANP

De Kamer maakt zich zorgen, omdat het erop lijkt dat de AIVD en MIVD gebruik kunnen maken van het omstreden spionageprogramma PRISM, dat de Amerikanen gebruiken om mensen af te luisteren en te bespieden.

De CTIVD bekijkt onder meer of de manier waarop de diensten aan informatie over personen komen wel volgens de regels van de grondwet en het mensenrechtenverdrag gaat. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft eerder al gezegd dat de AIVD en MIVD het computerprogramma PRISM niet toepassen.

Met PRISM kunnen de Amerikanen kijken in e-mails, chats, video's en foto's en kunnen ze iedereen stiekem in de gaten houden, ook al is iemand geen verdachte. De afluisteraffaire ontstond na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Voor die onthullingen willen de VS hem vervolgen. Snowden heeft inmiddels in Rusland voorlopig asiel gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden