'Speciaal vervoer ramp'

AMSTERDAM - De kwaliteit van speciaal vervoer voor ouderen en gehandicapten in Amsterdam is zo sterk gedaald dat gebruikers maar thuis blijven.Dit staat in het Zwartboek openbaar aanvullend vervoer van de Amsterdamse PvdA-fractie, opgesteld na een regen van klachten.

Vooral de dienstverlening van Connexxion - voor mensen die weinig hulp nodig hebben en collectief reizen - blijkt volgens de PvdA tot dramatisch slechter vervoer te leiden. Maar ook de klachten over Stadsmobiel - beschermd vervoer voor mensen die meer hulp nodig hebben - worden onaanvaardbaar geacht.

Volgens het zwartboek worden grote groepen mensen die immobiel zijn door het slechte vervoer uitgesloten van samenleving.

De klachten zijn volgens raadslid Jesse Bos ernstiger en in aantallen groter dan uit officiële rapporten blijkt. Er zouden, werd in januari geregistreerd, 386 klachten zijn op 12.000 ritten. Bos: ''Dat is al te veel. Maar Connexxion maakt verschil tussen meldingen en klachten. Gedupeerden doen dat niet en realiseren zich niet dat hun telefoontje niet als klacht wordt geregistreerd.'' Ze eist dan ook betere registratie van klachtenstroom.

Ouderen en gehandicapten zijn volgens het zwartboek niet gewend hun klachten te uiten en kiezen vaak voor isolement. Dit is echter, aldus de notitie, in strijd met het nieuwe door de gemeente uit te voeren zorgbeleid, dat juist gericht is op 'activering' en deelname aan de samenleving met als doel ouderen en zieken langer gezond te houden.

Volgens Bos heeft de gemeente met het contract met Connexxion een monopolist in de markt gezet, die zich te weinig laat leiden door de behoeften van de gebruikers. Het PvdA-lid wil de openbare aanbesteding dan ook ter discussie stellen.

Ook signaleert de PvdA grote problemen bij het leerlingenvervoer, waarbij het gaat om kwetsbare kinderen, soms autistisch of epileptisch, of met adhd of psychische problemen. Chauffeurs waren vaak niet op deze speciale passagiers ingesteld. Volgens de PvdA moeten er begeleiders op de busjes komen.

Het zwartboek is het eerste tastbare resultaat van de 'stadteams' van de PvdA-raadsleden, waarmee de fractie probeert de burger in de straat te bereiken.

Een greep uit het zwartboek: busjes komen laat of niet, de centrale is onbereikbaar, chauffeurs hebben - na bezuinigingen - geen telefoon meer, vertragingen worden niet gemeld en klagers kunnen hun grieven niet goed kwijt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden