Speciaal team moet aidsvirus laten verdwijnen uit Amsterdam

Het aidsvirus moet geheel verdwijnen uit Amsterdam. Dat is het streven van het 'H-team'. Invoering van een preventief medicijn en betere voorlichting over riskant gedrag moeten hiv uitbannen.

Rob Rombouts
GGD Amsterdam Beeld anp
GGD AmsterdamBeeld anp

Een speciaal team gaat proberen in Amsterdam de verspreiding van hiv 'op stadsniveau te elimineren', onder meer door preventief gebruik van hiv-remmers.

Het zogeheten H-team, dat volgend voorjaar in actie komt, combineert 'de nieuwste medische inzichten met psychosociaal onderzoek en campagnes gericht op risicogroepen, huisartsen en andere zorgprofessionals'. Als het project succesvol is, wordt het mogelijk uitgebreid op nationaal niveau.

350 diagnoses
Het H-team, een samenwerkingsverband van alle partijen die betrokken zijn bij de lokale hiv-bestrijding, werd tot zijn overlijden bij de MH17 vliegtuigramp geleid door initiatiefnemer prof. dr. Joep Lange.

Volgens de laatste gegevens wordt elk jaar bij ruim duizend mensen in Nederland hiv geconstateerd; rond de 350 van die nieuwe diagnoses worden gesteld in Amsterdam. Er komen nieuwe infecties ondanks voorlichting over veilig vrijen, beschikbaarheid van goedkope condooms en zorg voor risicogroepen, zoals gratis testen op soa's en hiv bij soa-poliklinieken.

De meeste hiv-diagnoses betreffen homomannen en migranten uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt. Het H-team richt zich dan ook vooral op deze groepen.

Groot risico
Het H-team verwacht veel van een proefproject van het middel PrEP (Pre Expositie Profylaxe), uitgevoerd door de GGD Amsterdam. PrEP houdt in dat iemand uit de doelgroep dagelijks een pil slikt met twee verschillende hiv-remmers en zichzelf zo tegen hiv beschermt. PrEP is een optie voor mensen die nog niet met hiv zijn geïnfecteerd, maar wel een relatief groot risico lopen een infectie met dit virus op te lopen.
De meerderheid van de homomannen gebruikt condooms wanneer ze seks hebben met losse partners. Toch is er een groep mannen die geen condoom gebruiken.

PrEP biedt deze mannen een extra manier om zichzelf te beschermen. Uit buitenlandse onderzoeken blijkt dat PrEP een zeer effectief middel kan zijn om nieuwe hiv-infecties te voorkomen. In Europa zijn hiv-remmers op dit moment nog niet geregistreerd voor preventief gebruik.

Lees vandaag (17-11) meer in Het Parool: 'Nooit meer hiv in Amsterdam'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden