Speciaal politieteam gaat maffia in Nederland aanpakken

De Italiaanse maffia krijgt in Nederland inmiddels dusdanig voet aan de grond, dat de politie een speciaal team optuigt dat zich volledig richt op de bestrijding ervan.

Hoofd recherche van de Landelijke Eenheid Wilbert Paulissen. Beeld anp
Hoofd recherche van de Landelijke Eenheid Wilbert Paulissen.Beeld anp

Het gaat informatie vergaren en voortvluchtige maffialeden die zich hier schuilhouden opsporen.

Het anti-maffiateam maakt onderdeel uit van een aantal afspraken die de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie met Italië heeft gemaakt. Als tegenprestatie heeft het team toestemming gekregen om spijtoptanten van de maffia te horen over hun criminele activiteiten in Nederland.

De Italiaanse maffia is permanent gevestigd in Nederland en houdt zich vooral bezig met drugshandel. Maffia-experts waarschuwen dat de maffia ook sectoren van de Nederlandse economie binnendringt.

Bloemenveiling
Zo toonde een onderzoek uit 2015 aan dat een maffiafamilie jarenlang infiltreerde op de bloemenveiling in Aalsmeer. "Daar zag je het hele palet van de maffia: drugshandel, afpersing, fraude en oplichting," zegt hoofd recherche van de Landelijke Eenheid Wilbert Paulissen.

De Nederlandse politie wordt niet dagelijks geconfronteerd met maffialiquidaties, zegt Paulissen. "Maar we weten hoe gevaarlijk de Italiaanse maffia kan zijn. We willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op."

Zorgeloos bestaan
Het anti-maffiateam is het antwoord op jarenlange kritiek uit Italië dat Nederland te weinig deed aan de opsporing van maffialeden. Voortvluchtige kopstukken van de maffia bleken hier een zorgeloos bestaan te leiden. Daar moet een eind aan komen, zegt Paulissen. "We hebben met Italië afgesproken dat we elke tip over voortvluchtige maffiosi actief onderzoeken.'

De recherchechef pleit ook voor een onderzoek naar zwaardere Nederlandse wetgeving om georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Volgens Paulissen zou ons land kunnen leren van uiterst effectieve maatregelen in Italië.

Lees ook: Hoe een bloemenman kapotgemaakt werd door de maffia

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden