Speciaal forum moet gaan meedenken over beleid UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil middels een zogenaamd Universiteitsforum gehoor geven aan de roep van studenten en medewerkers om mee te kunnen denken over de strategische koers van de universiteit.

Het voorstel vloeit voort uit de afspraken die gemaakt zijn na de bezetting van het Maagdenhuis in 2015 Beeld anp
Het voorstel vloeit voort uit de afspraken die gemaakt zijn na de bezetting van het Maagdenhuis in 2015Beeld anp

Begin dit jaar zegde de universiteit toe een senaat - een adviserend orgaan van de universiteit - in te richten waarin ook tijdelijke medewerkers en studenten zitten die mogen meedenken over het beleid van de UvA. Destijds werden er geen mededelingen gedaan over de vorm van het nieuwe model.

Nu komt de UvA met een voorstel. Het is de bedoeling dat een breed samengesteld forum, met deelnemers uit alle geledingen van de universiteit, zich enkele keren per jaar gaat buigen over het beleid.

Maagdenhuis
De vraag naar een nieuw adviesorgaan binnen de UvA is een voortvloeisel uit de afspraken die gemaakt zijn na de bezetting van het Maagdenhuis in het voorjaar van 2015. Een speciale commissie voor democratisering en decentralisering kwam met het voorstel.

Rector magnificus Karen Maex is verheugd: "Ik ben blij dat er na vele gesprekken in de afgelopen periode nu een afgewogen voorstel ligt." Ze benadrukt dat het forum niet een nieuw medezeggenschapsorgaan moet worden. "De kracht van het Universiteitsforum ligt aan het begin van een traject, nog voordat commissies zich ergens over gebogen hebben."

Het college plaatst het Universiteitforum nadrukkelijk in de lijn van de gedachtenontwikkeling en niet van zeggenschap of medezeggenschap.

Memorabel
Het is de bedoeling dat het gezelschap twee of drie keer per jaar bij elkaar komt. Na twee jaar komt er een evaluatie en wordt de werkwijze desgewenst bijgesteld. "We willen dat de bijeenkomsten memorabel zijn en impact hebben," aldus Maex.

Het College van Bestuur wacht een bespreking met de medezeggenschap af eer een start gemaakt kan worden met het Universiteitforum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden