Speciaal aanklager Mueller stapt op: Trump aanklagen was geen optie voor commissie

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller verlaat het ministerie van Justitie en heeft niets toe te voegen aan de bevindingen van zijn onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Mueller sprak voor het eerst sinds aanvang van het Ruslandonderzoek publiekelijk over de conclusies, zoals die in het onlangs verschenen rapport zijn verwoord. Trump aanpakken bleek nooit een optie, aldus Mueller.

Mueller zegt dat het, gezien de onschendbaarheid van een zittende president, voor de commissie onmogelijk was Trump op basis van de onderzoeksresultaten in staat van beschuldiging te stellen. De onderzoekscommissie van Mueller concludeerde in het rapport dat er geen bewijs was van samenzwering tussen Trumps campagneleiders en Moskou om de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Ook trekt het rapport geen conclusies over pogingen van Trump om het onderzoek te dwarsbomen.

Hoewel hij nooit de conclusies heeft mogen toelichten, of persoonlijk heeft uitgesproken dat de president de rechtsgang probeerde te belemmeren, doet Mueller dat ook nu niet. Hij zegt niets toe te kunnen voegen aan het rapport en dat ook niet zal doen tijdens een eventuele hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden. “Dit is mijn getuigenis en daar heb ik niets aan toe te voegen.” Om nog op te merken: “Als we er van overtuigd waren dat de president duidelijk geen misdrijf had gepleegd, dan zouden we dat hebben gezegd.”

‘Zaak is gesloten!’

Mueller legde zijn werkzaamheden als speciaal aanklager vandaag dan ook formeel neer. De onderzoekscommissie is ontbonden. Trump twitterde na Muellers toespraak dat diens woorden niets aan het rapport veranderen. “Er was onvoldoende bewijs en daarom is iemand in ons land onschuldig,” schrijft hij. “De zaak is gesloten! Dank u.” Jerrold Nadler, voorzitter van het Gerechtelijk Comité van het Huis, zegt dat het nu aan Congres is om te reageren op de ‘misdaden, leugens en andere vergrijpen van de president. “En dat zullen we doen,” aldus Nadler.

Het onderzoek van Mueller nam 22 maanden in beslag, kostte zo'n 35 miljoen dollar en leverde 448 pagina’s op. De publicatie van het onderzoeksrapport ging gepaard met een hoop getouwtrek. De eerste versie was zwaar geredigeerd en daardoor feitelijk incompleet, omdat delen van ervan betrekking hadden op nog lopen zaken. Het Huis van Afgevaardigden vroeg vervolgens om een ‘leesbare’ versie, maar eiste na inzage door een selecte groep uit de Senaat het volledige rapport. Justitie zag dat niet zitten en noemde de eis ‘onnodig’. Er werd wel medewerking toegezegd, maar het volledige rapport kregen ze nooit.

‘Trumphater’

Trump was de dagen na publicatie behoorlijk in zijn nopjes met de uitkomsten en twitterde dat zijn naam was gezuiverd en dat er van een samenzwering, zoals hij altijd al volhield, nooit sprake is geweest. Het hele onderzoek zou zijn ingegeven door de Democraten. ‘Trumphaters’, klonk het. Diezelfde Democraten willen nu onderzoeken of het rapport als munitie kan dienen om Trump op een andere manier strafrechtelijk aan te pakken. Mueller beklaagde zich er eerder over dat Trump pogingen deed om zich met het onderzoek te bemoeien. 10 keer stelt het rapport. Ook probeerde de president van Mueller zelf af te komen.

Trump houdt vol dat het hele onderzoek naar de Russische inmenging tijdens zijn presidentscampagne een ‘heksenjacht’ is geweest en op niets is gebaseerd. Mueller op zijn beurt beklaagde zich er eind maart over dat een samenvatting van het rapport door justitieminister Barr de uitkomst geen recht doet. “Er heerst nu verwarring over belangrijke aspecten van de onderzoeksresultaten,” schreef Mueller. “Dit dreigt een van de doelen te ondermijnen waarvoor het departement het onderzoek in de eerste plaats aangevraagd heeft: het verzekeren van het publieke vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek.”

Het Huis van Afgevaardigden wil Mueller nu officieel laten horen door een commissie. Trump heeft gezegd dat hij dat niet wil, maar dat het laatste woord erover aan minister van Justitie Barr is. Het Witte Huis droeg Donald McGahn, een oud regeringsadviseur, vandaag op niet te getuigen voor een commissie van het Huis. Trump heeft volgens het rapport McGahn opgedragen het ontslag van Mueller te bewerkstelligen. Die zou dat toen hebben geweigerd. Justitie stelt dat McGahn als voormalig juridisch adviseur bij wet is vrijgesteld van het getuigen over ‘kwesties die verband hielden met zijn officiële taken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden