Speaker Lagerhuis weigert af te treden

''Wij moeten allemaal de schuld aanvaarden en voor de mate waarin ik aan de situatie heb bijgedragen, betuig ik diepe spijt,'' aldus Martin, die als voorzitter verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het parlement, waaronder de betaling van declaraties. Foto EPA Beeld
''Wij moeten allemaal de schuld aanvaarden en voor de mate waarin ik aan de situatie heb bijgedragen, betuig ik diepe spijt,'' aldus Martin, die als voorzitter verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het parlement, waaronder de betaling van declaraties. Foto EPA

LONDEN - In een zeer rumoerige zitting heeft voorzitter van het Britse Lagerhuis Michael Martin zijn excuses aangeboden voor de manier waarop hij het declaratieschandaal heeft aangepakt. De roep om zijn vertrek is echter nog niet verstomd.

Martin gaf toe dat de politiek de burgers ernstig in de steek heeft gelaten. ''Wij moeten allemaal de schuld aanvaarden en voor de mate waarin ik aan de situatie heb bijgedragen, betuig ik diepe spijt,'' aldus Martin, die als voorzitter verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het parlement, waaronder de betaling van declaraties.

Martin weigerde echter om over een mogelijk aftreden te praten. Dit leidde tot een hevige discussie tussen hem en enkele parlementsleden die een motie van wantrouwen jegens Martin wilde indienen. Martin weigerde de motie te bespreken.

De laatste keer dat zo openlijk het aftreden werd geëist van 'de Speaker', was in 1695. Sir John Trevor moest toen opstappen omdat hij steekpenningen had aangenomen.

Vorige week werd bekend dat parlementsleden excessief veel kosten declareerden. Allerlei zaken, van al afbetaalde hypotheken tot zakken kunstmest, werden gedeclareerd. Martin wordt verweten dat hij hier niets tegen heeft ondernomen en heeft geprobeerd publicatie van de declaraties tegen te houden. Hij zei gisteren dat hij met de leiders van de drie grootste partijen om de tafel gaat zitten om een oplossing voor het bonnetjesschandaal te zoeken.

Volgens experts heeft Martin elk gezag verloren. Guardian-columnist Simon Hoggart vergeleek Martin met 'een aangeslagen bokser'.

Het gevaar op een motie van wantrouwen is ook nog niet geweken. Oppositieleider David Cameron zei dat als veel parlementariërs een motie steunen, deze ook in het parlement besproken dient te worden. Labourparlementariërs hebben premier Gordon Brown al gewaarschuwd dat de regering niet moet proberen partijgenoot Martin te redden, mocht het tot een motie van wantrouwen komen.

Het vertrouwen van de Britten in de gevestigde partijen lijkt ondertussen tot een dieptepunt gedaald. Regeringspartij Labour kan nog maar op 23 procent van de stemmen rekenen. De Conservatieven dalen ook in de peilingen, maar kunnen, vooral door het goede optreden van David Cameron, nog rekenen op 39 procent van de kiezers. Kleinere partijen, zoals de conservatieve en anti-Europese Ukip en de extreem- rechtse BNP, profiteren van het schandaal en winnen zo'n negen procent.

Begin juni zijn er Europese en lokale verkiezingen in Groot-Brittannië.

Cameron heeft een initiatief aangekondigd om premier Brown aan te sporen zo snel mogelijk parlementsverkiezingen uit te schrijven. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden