SPD-leden stemmen voor regeerakkoord met CDU/CSU

De ruim 330.000 van de bijna 475 duizend SPD-leden hebben voor het regeerakkoord met de CDU/CSU gestemd en daarmee voor een regeringscoalitie met die partij. Dat heeft Barbara Hendricks van de SPD vandaag bekendgemaakt.

Redactie
Barbara Hendricks (r) na het uitbrengen van de stemmen Beeld afp
Barbara Hendricks (r) na het uitbrengen van de stemmenBeeld afp

Het betekent dat Duitsland een regering krijgt van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD onder leiding van bondskanselier Angela Merkel. Diezelfde 'Grote Coalitie' regeerde van 2005 tot 2009 ook al.

Het 'ja' van de SPD-leden zorgt er ook voor dat Duitsland een minimumloon krijgt van 8,50 euro. Dat was een langgekoesterde wens van de SPD en is vastgelegd in het regeerakkoord. Ook is afgesproken dat Duitsland vanaf 2015 geen nieuwe schulden maakt en dat er geen nieuwe belastingen komen. Dat was de wens van Merkels CDU/CSU.

'Ik was lange tijd niet zo gelukkig een sociaaldemocraat te zijn, als in de afgelopen weken en maanden', zei SPD-leider Sigmar Gabriel. Het is de eerste keer dat alle partijleden mochten meestemmen over het onderhandelingsresultaat van de kabinetsformatie.

Nieuwe ministeries
Duitsland krijgt er met de kersverse nieuwe regering ook nieuwe ministeries bij. Het nieuwe ministerie voor Verkeer en Digitale Infrastructuur gaat naar de CSU, dat van Economie en Energie naar de SPD. Dat maakten de drie regeringspartijen CDU/CSU en SPD zaterdagavond bekend.

De CDU krijgt naast de functie bondskanselier ook die van stafchef van de kanselier en zal leiding geven over 5 ministeries. De SPD krijgt 6 ministeries en de CSU 3.

Merkel
Zondag wordt de verdeling van ministersposten officieel bekendgemaakt. Een aantal namen lekten echter al uit bij de Duitse krant Bild.

Ursula von der Leyen van de CDU wordt genoemd als de nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken worden. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën en zijn ambtgenoot Thomas de Maizière van Defensie zouden op hun post blijven zitten. Dat heeft vernomen van bronnen dichtbij de formatie van de nieuwe regering.

Het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung meldt echter dat Von der Leyen minister van Defensie wordt en de post Binnenlandse Zaken nog niet bekend is.

Persoonlijke redenen
Von der Leyen zou op Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich opvolgen die vanaf 2011 het ministerie leidde. Ronald Pofalla zou zijn functie als stafchef van de kanselier om persoonlijke redenen niet in de nieuwe regering vervullen. Minister Peter Altmaier van Milieu is bij onderhandelingen genoemd als mogelijk opvolger.

Vrijdag werd al bekend welke ministerposten de SPD mogelijk zou krijgen. Frank-Walter Steinmeier zou minister van Buitenlandse Zaken blijven, Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van Economie en Energie, is vernomen uit bronnen in SPD-kringen. Bij onderhandelingen zijn tevens de namen van Andreas Nahles voor Arbeid, Heiko Maas voor Justitie, Barbara Hendricks voor Milieu en Manuela Schwesig voor Familie genoemd.

Oppositie uit kritiek op Grote Coalitie
Het instemmen van de SPD-leden met het conceptregeerakkoord van de CDU/CSU en SPD heeft geleid tot kritiek van de oppositiepartijen Die Linke en de Groenen. Katja Kipping van Die Linke noemt de coalitie een 'regering van technocraten' . Dat meldde de Duitse site Focus.

Het regeerakkoord is volgens Kipping 'publiek verraad' van het verkiezingsprogramma van de SPD. Het akkoord zou met een 'blanco cheque van meer dan 23 miljard euro' zijn gesloten. De Groenen hebben vooral kritiek op de coalitie, omdat er volgens de partij geen goede milieubescherming is opgenomen in het akkoord.

'Als Barbara Hendriks niet nog een ministerie nodig had gehad, waren de ministeries van Milieu en Energie gedegradeerd tot een afdeling van het ministerie van Economie', zei fractievoorzitter Katrin Göring-Eckardt tegen de krant Bild am Sonntag.

'De Grote Coalitie telt drie verliezers: de jonge generatie, het klimaat en de liberale burgerrechten', aldus Göring-Eckardt.

SPD-leider Sigmar Gabriel (L), CSU-leider Horst Seehofer en CDU-leider Angela Merkel bij het sluiten van het regeerakkoord. Beeld afp
SPD-leider Sigmar Gabriel (L), CSU-leider Horst Seehofer en CDU-leider Angela Merkel bij het sluiten van het regeerakkoord.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden