'Spanningen tussen Satudarah en Hells Angels'

© EPA

Er zijn spanningen tussen de Molukse motorclub Satudarah en de Hells Angels. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had daarom een noodbevel uitgevaardigd om leden van Satudarah gisteravond in zijn stad aan te houden. Er was namelijk informatie bij de politie binnengekomen dat de Molukse motorclub naar Amsterdam zou komen en er werd rekening gehouden met een confrontatie met de Angels.

Gisteren zei de chef Informatie van de nationale recherche Joost van Slobbe in het AD: 'Wij hebben het beeld dat op dit moment de balans tussen de motorclubs verstoord is.' In het buitenland hebben dit soort situaties tot escalaties geleid, stelt hij. 'Ten koste van alles willen we voorkomen dat zoiets ook in Nederland gebeurt.'

Volgens Van Slobbe is er op dit moment in elk geval 'iets aan de hand'. 'De vraag is of het escaleert. We hebben op dit moment geen concrete informatie die daarop duidt.'

Bloedige confrontatie
De politieman weet waartoe een confrontatie tussen de twee groepen kan leiden. Als voorbeeld noemt hij de bloedige confrontaties tussen de Hells Angels en hun rivalen de Bandidos in de jaren '90 in Scandinavië.

Tussen 1994 en 1997 vochten de beide organisaties de zogenoemde 'great Nordic biker war' uit. Daarbij vielen minstens 11 doden en tientallen gewonden. De bikers bedienden zich in deze strijd van autobommen, machinegeweren en zelfs antitankgranaten.

Harleydagen afgelast
Eerder zijn er vanwege de spanningen tussen de Hells Angels en Satudarah al Harleydagen voor motorliefhebbers in Nederland afgelast. Dit uit vrees voor eventueel geweld dat zou kunnen ontstaan, als leden van de twee motorclubs elkaar hier zouden treffen.

'Er is helemaal geen sprake van spanningen of oorlog', zegt voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne vandaag. Hij vindt het afgelasten van Harleydagen zwaar overdreven.

Meningsverschil
Böhne geeft wel toe dat er een 'meningsverschil over normen en waarden binnen motorclubs' bestaat tussen de Hells Angels en Satudarah. Volgens Böhne laat Satudarah leden toe 'die niet kunnen motorrijden en geen motor hebben', waardoor Satudarah volgens hem geen echte motorclub meer is.

'Dat is prima, maar dan scheiden onze wegen. We willen niets meer met hen te maken hebben.' Satudarah zit sinds enkele maanden niet meer in de zogeheten Raad van Acht, een overlegorgaan van meerdere motorclubs dat is opgericht om de onderlinge vrede te bewaren. Op de vraag of Satudarah daar zelf uit is gestapt of uit is gezet, wilde Böhne geen antwoord geven.

Verder liet Böhne weten dat de Hells Angels geen geweld willen. 'Het is rustig in Nederland. Dat willen we graag zo houden.'

Satudarah werd in 1990 opgericht in Moordrecht en is uitgegroeid tot een landelijke organisatie met tien afdelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden