Spanningen leiden tot geweld in moskee in Nieuw-West

Spanningen tussen traditionele gelovigen en salafistische activisten in de Al Ummah Moskee aan het August Allebéplein hebben geleid tot fysiek geweld.

Op het filmpje is te zien hoe de aanvaller met geheven vinger de muaddin toespreekt. Beeld Screenshot Facebook
Op het filmpje is te zien hoe de aanvaller met geheven vinger de muaddin toespreekt.Beeld Screenshot Facebook

De tachtigjarige muaddin (oproeper tot gebed) werd tegen de grond gewerkt door de broer van de imam. Dat is te zien op een filmpje van de bewakingscamera in de moskee, gedateerd op 10 november. De muaddin heeft na zes dagen aangifte gedaan.

Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West bevestigt het incident en meldt dat de aanvaller op de vlucht is geslagen. Naar verluidt is hij in Marokko. De politie is naar hem op zoek.

Geheven vinger
Vicevoorzitter Lahcen Farah van de Al Ummah Moskee zegt de zaak hoog op te nemen. Een groep jongeren probeert volgens hem de macht in de moskee over te nemen. De aanvaller, begin veertig, zou ook imam zijn geweest in Osdorp en Geuzenveld.

Op het filmpje is te zien hoe een jonge man in traditionele kledij binnenkomt en een trap op loopt, waarna hij geagiteerd wordt aangesproken door de muaddin. De man komt daarop terug naar beneden en loopt woedend op de oude man toe. Hij werkt hem met grof geweld tegen de grond. Met geheven vinger spreekt de aanvaller de muaddin toe. Die krabbelt duidelijk geschrokken op en maakt zich uit de voeten, achtervolgd door zijn belager.

Spanning
Volgens voormalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, oud-woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland, is er in de moskee al geruime tijd sprake van spanning tussen de oude gelovigen en een groep salafistische activisten. "Kennelijk zijn ze er inmiddels in geslaagd door te dringen op sleutelposities," zegt hij.

Salafisten proberen volgens hem steeds vaker moskeeën over te nemen. Tot ergernis van de traditionele gelovigen blijven ze vaak in groepjes in en bij de moskee rondhangen. Op die manier proberen zij letterlijk territorium te veroveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden