Plus

Spanning loopt op over dividendtaks

De druk op het kabinet om af te zien van de afschaffing van de dividendbelasting loopt op. Met het schrappen van de taks loopt de schatkist niet alleen mogelijk 2 miljard euro mis, de steun is ook nihil.

Hanneke Keultjes
Geert Wilders (PVV), Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66), Premier Mark Rutte, Lodewijk Asscher (PVDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting in juni. Beeld anp
Geert Wilders (PVV), Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66), Premier Mark Rutte, Lodewijk Asscher (PVDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting in juni.Beeld anp

Voor de oppositie kunnen de Algemene Politieke Beschouwingen in september een politiek feestje worden. Als het kabinet bij elke door hen voorgestelde maatregel - in de zorg, het onderwijs of de woningmarkt - antwoordt dat er geen geld voor is, zullen de oppositiepartijen als volgt reageren: En de dividendbelasting dan?

Hoeveel de belasting die (buitenlandse) aandeelhouders betalen over hun winst de schatkist jaarlijks oplevert, is nog niet helemaal duidelijk. Eerder ging het kabinet ervan uit dat het Rijk na het afschaffen van de belasting 1,4 miljard euro mis zou lopen. Maar door de economische groei komt er steeds meer dividendbelasting binnen waardoor, meldde Het Parool vorige week, het bedrag oploopt naar 1,9 miljard euro - en mogelijk méér dan 2 miljard.

Magere steun
Terwijl de teller oploopt, loopt de toch al magere steun voor het plan alleen maar terug. Dit weekend peilde Maurice de Hond dat 16 procent van de Nederlanders voorstander is van het schrappen van de dividendbelasting. Dat was in april nog 26 procent. Vooral de kiezers van D66 en CDA morren.

Niet dat D66 en CDA het voorstel een warm hart toedragen. Toch zette zij, net als de ChristenUnie - die de maatregel 'een hele meloen om door te slikken' noemde - hun handtekening onder het regeerakkoord waarin staat dat de dividendbelasting per 1 januari 2020 wordt geschrapt om Nederland aantrekkelijker te maken voor buitenlandse bedrijven.

De VVD bleek als ondernemerspartij de fakkeldrager voor het plan en wil er hoe dan ook vasthouden, ook nadat premier Rutte in meerdere debatten over de kwestie met de oppositie in de clinch moest - zijn coalitiepartners schoten hem niet te hulp. Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) zegt er eveneens nog altijd achter te staan. Toch zal het morgen, bij de kabinetssessie op het Catshuis die het nieuwe politieke seizoen aftrapt, ongetwijfeld ook de dividendbelasting onderwerp van gesprek zijn.

Geen gelopen race
Een dag later, woensdag, beginnen de begrotingsraden die tot de begroting moeten leiden. De herziening van het belastingstelsel - waar de afschaffing van de dividendbelasting deel van uitmaakt - is een onderdeel van die gesprekken. De bewindspersonen moeten de politieke knopen doorhakken én 600 miljoen extra vinden - in bezuinigingen of het verhogen van een andere belasting - om de grotere derving op te vangen.

Ook als het kabinet de afschaffing doorzet, is het nog geen gelopen race. Het wetsvoorstel dat afschaffing regelt, moet na de Tweede Kamer ook nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar de coalitie ook een krappe meerderheid heeft.

Bovendien is er na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar een nieuwe Eerste Kamer. Zeker is dat enkele kopstukken uit de senaat - Frank de Grave (VVD), Elco Brinkman (CDA), Thom de Graaf (D66) - niet terugkeren. De vraag is of hun opvolgers een stokje willen steken voor het afschaffen van de dividendbelasting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden