Spanning in dagelijks bestuur Zuidoost loopt op

De spanning binnen het dagelijks bestuur van Zuidoost neemt verder toe, nu bestuurder Remco van Dijk dinsdagavond in de bestuurscommissie tegen de zin van zijn twee medebestuurders een motie zal indienen over het dossier Kansrijk.

Patrick Meershoek
Een fietstocht door de Bijlmer die werd georganiseerd door Kansrijk Zuidoost Beeld Klaas Fopma
Een fietstocht door de Bijlmer die werd georganiseerd door Kansrijk ZuidoostBeeld Klaas Fopma

Van Dijk (D66) wil een extern onafhankelijk onderzoek naar de handel en wandel van Kansrijk, de omstreden ambtelijke organisatie die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de armoedebestrijding in het stadsdeel.

Collega-bestuurders Muriël Dalgliesh (PvdA) en Urwin Vuyent (GroenLinks) zien niets in een onafhankelijk onderzoek, en hebben naar verluidt binnenskamers zware druk uitgeoefend op Van Dijk om zijn voornemen te laten varen.

Het onderzoek naar Kansrijk was een van de punten waarop Van Dijk in maart door een meerderheid van de bestuurscommissie werd verkozen tot opvolger van de naar Oegstgeest vertrokken VVD'er Emile Jaensch.

Verkiezing
De verkiezing van Van Dijk viel slecht bij stadsdeelvoorzitter Dalgliesh, die tijdens een informatieronde had aangestuurd op de verkiezing van een buigzaam bestuurder in de persoon van Hans Res van het CDA of Jude Kehla van Platform Zuidoost.

Van Dijk kreeg na zijn verkiezing een koele ontvangst. Het duurde vier weken voor Dalgliesh en Vyent tijd in hun agenda konden vinden voor een inhoudelijk gesprek over de rolverdeling binnen het bestuur.

Inmiddels is overeenstemming bereikt over de portefeuilleverdeling, maar blijven de meningen verdeeld over het onderzoek naar Kansrijk. Van Dijk beschouwt een onafhankelijk onderzoek als noodzakelijk voor het vertrouwen in de integriteit van het bestuur.

Donkere wolk
Kansrijk hangt al enkele jaren als een donkere wolk boven de politiek in Zuidoost. De organisatie kreeg jaarlijks vele tonnen voor de bestrijding van armoede, maar een financiële verantwoording of overzicht van de resultaten kreeg de bestuurscommissie niet te zien.

Of de motie van Van Dijk dinsdagavond zal worden aangenomen, is de vraag. Als dat niet gebeurt, verliest de nieuwe bestuurder waarschijnlijk de steun van de oppositie en moet hij verder als aangeschoten wild.

Als de motie wel wordt aangenomen, brengt dat Dalgliesh en Vyent in de problemen, en daarmee mogelijk ook het voortbestaan van de huidige coalitie.

Zie ook: De moeizame start van D66-bestuurder Van Dijk in Zuidoost [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden