Plus

Spanning en sensatie op een rondvaartboot op de Amstel

Spanning en sensatie op een rondvaartboot. Dat lijkt misschien een contradictio in terminis, maar het is de titel van de voorstelling die Chris Bajema (1971) vorig jaar op De Parade speelde. Wegens groot succes vaart hij de komende weken opnieuw uit over de Amstel.

Chris Bajema: 'Elke vaart is anders en mensen weten na een tijdje niet meer wat erbij hoort en wat niet' Beeld Tammy van Nerum
Chris Bajema: 'Elke vaart is anders en mensen weten na een tijdje niet meer wat erbij hoort en wat niet'Beeld Tammy van Nerum

Na de tweede goede ­recensie, op de één na laatste speeldag, was er geen houden meer aan. "Er ontstond een run op de kaartjes toen het eigenlijk al voorbij was," vertelt Bajema in De Kleine Komedie, het theater dat hem vroeg om onder hun vlag in reprise te gaan.

"Op de laatste dag kwamen mensen op onze boot terwijl ze helemaal geen kaartje hadden. Daar raakte ik van in paniek, dus ik belde met de organisatie. 'O joh, dat is gewoon Amsterdam,' zeiden ze. 'Het kán niet dat ze geen kaartje hebben, ze móeten naar binnen.' Maar ja, op zo'n boot kun je echt geen extra mensen kwijt, want dan zinkt ie. Dus ik ben blij dat we het nu nog een keer kunnen doen."

Audiotour
Bajema is vooral bekend van zijn podcast Man met de Microfoon, maar is ook theater- en radiomaker. Samen met vriendin Paulien Cornelisse presenteerde hij jarenlang een talkshow op ­Oerol. Spanning en Sensatie op een Rondvaartboot ontstond oorspronkelijk in 2016, toen Oorzaken Festival hem vroeg om een audiotour te maken op een rondvaartboot.

"Daar heb ik ja op gezegd, maar uiteindelijk werd het niet echt een audiotour, maar meer een theatervoorstelling. Ik had een levend stripverhaal voor ogen. Het publiek wordt ontvangen alsof ze gaan varen met familie die ze al lang niet hebben gezien. Cecile Heuer speelt mijn moeder. Met haar heb ik een verhaallijn aan boord en daarnaast gebeurt er op de kade van alles.

Familievoorstelling
We hebben onderweg een paar acteurs staan, maar ik speel ook in op wie of wat er toevallig voorbijkomt. Dat maakt het zo leuk om te doen. Elke vaart is anders en mensen weten na een tijdje niet meer wat erbij hoort en wat niet. Ik hou niet zo van voorstellingen die zijn dichtgetimmerd, dat je morgen precies hetzelfde speelt als vandaag."

Spanning en sensatie op een rondvaartboot is een familievoorstelling. Hij moet zowel volwassenen als kinderen vanaf een jaar of tien kunnen bekoren. "Het gekibbel tussen mijn moeder en mij spreekt vooral volwassenen aan. Zij is ­teleurgesteld dat ik nog steeds geen vrouw heb terwijl ik al in de veertig ben.

Dat komt omdat ik me helemaal heb gestort op mijn uitvinding: de sterkste richtmicrofoon ter wereld. Met dat ding kan ik door muren heen horen wat mensen zeggen. Zo'n uitvinding trekt vanzelfsprekend de aandacht van de Russen en de Amerikanen die ons met onderzeeërs en helikopters achtervolgen. Wat kinderen dan weer te gek vinden.'

Een beetje saai
Die spanning en sensatie laten echter even op zich wachten. "Ik heb altijd al een voorstelling willen maken die een beetje saai begint. Mensen zetten een koptelefoon op en het lijkt een conventionele audiotour te worden met suffe fragmentjes. Tot er een omslag komt. Van dat begin geniet ik zelf eigenlijk het meest, omdat je dan dat ongemak ziet bij mensen. Zo van: is dit het nou?"

Bajema's ideeën verraden een liefde voor het verleden. "Eigenlijk alles wat ik maak, dat ik überhaupt rádio maak, heeft te maken met een hang naar een geromantiseerde versie van de ­jaren vijftig. Daar keer ik steeds weer naar terug. Wéér die Russen en die Amerikanen. Wéér die Koude Oorlog.

Afwisseling
Ik heb er wel aan gedacht om iets met IS te doen, maar dat is te echt. Het mooie aan radio is dat je mensen in een wereld kunt trekken die níet echt is. Je hoort een heli en die is er dan ook voor je gevoel. Op een rondvaartboot krijg je het decor er gratis bij. Ik kneed de perceptie van mensen door ze op het juiste ­moment het juiste geluid te laten horen. Dan ga je door mijn ogen kijken."

Voor Bajema vormt deze voorstelling een welkome afwisseling. "Als ik een aflevering van Man met de microfoon maak, waar ik veel mensen voor interview, vraag ik me elke keer weer af of ik het wel kan. Of het wel wat gaat worden. Dit ís er al."

Spanning en sensatie op een rondvaartboot, 29/6 t/m 15/7. Tijden en kaartjes: dekleinekomedie.nl.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden