Spanje opent het omstreden graf Lorca

Metingen moet uitwijzen waar Lorca begraven ligt in het massagraf. Foto EPA Beeld
Metingen moet uitwijzen waar Lorca begraven ligt in het massagraf. Foto EPA

BARCELONA - In Andalusië zijn gisteren de voorbereidingen begonnen voor de opgraving van de resten van de Spaanse dichter Federico García Lorca. Hij werd in 1936 door Francoaanhangers vermoord en in een massagraf gedumpt.

''Het graf is bij een olijfboom, dicht bij een bron aan de rand van een ondiep ravijn, tien meter vanaf de weg naar Visnar. Hoe zou ik die plek kunnen vergeten?''
Dit is de getuigenis van de inmiddels overleden Manuel Castilla. Hij moest op bevel van de Franquisten de 38-jarige dichter García Lorca en vier andere slachtoffers begraven nadat ze bij het Zuid-Spaanse Granada door Francoaanhangers waren gefusilleerd.

Sinds de dood van dictator Franco in 1975 ruziën links en rechts Spanje over de vraag of het massagraf waarin Lorca ligt, moet worden geopend. Rechts is fel tegen, omdat het geen zin heeft 'oude wonden open te rijten'. Links wil eerherstel om de pijn van het verlies van de oorlog en de gesneuvelde geliefden te verwerken. Voor links is de jonge dichter 'het symbool van de Franco-repressie'.

De zes familieleden van Lorca die nog in leven zijn, hebben zich immer verzet tegen de opgraving. Bovendien heeft de familie geen behoefte aan de gigantische mediabelangstelling vanuit de hele wereld. Ze stemde pas toe toen de deelregering van Andalusië beloofde dat de media op grote afstand zouden worden gehouden.

Experts uit de hele wereld hebben de laatste maanden kennis en hulp aanboden, maar Spanje heeft gekozen voor eigen mensen. Het is de bedoeling dat eind deze maand de schop de grond in gaat.

Federico García Lorca is de bekendste Spaanse dichter in het buitenland. Behalve gedichten schreef hij een groot aantal theaterstukken, waarmee hij zelf rondtrok en die later in veel landen werden vertaald en gespeeld.

Lorca was bevriend met schilder Salvador Dalí en filmregisseur Luis Buñuel. Door zijn sociale bewogenheid en zijn kritiek op de nationalisten van Franco werd hij als gevaarlijk gebrandmerkt en geëxecuteerd. Ook zijn homoseksuele geaardheid viel bij de rechtse nationalisten verkeerd. Tegelijk met Lorca werden een schoolmeester, een gemeenteambtenaar en twee stierenvechters geëxecuteerd, ook tegenstanders van Franco.

Het ligt voor de hand dat de huidige plek van het massagraf als monument wordt aangemerkt, met daarin het officiële graf van Federico García Lorca als publiek symbool van de burgeroorlog. Dat is ook wat de familie het liefst heeft. (HENK VAN DEN BOOM)

Een monument op de plek waarvan men denkt dat Lorca ligt. Foto GPD Beeld
Een monument op de plek waarvan men denkt dat Lorca ligt. Foto GPD
Archieffoto van Lorca. Foto GPD/AP Beeld
Archieffoto van Lorca. Foto GPD/AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden