Spanje levert Julio Poch uit

Julie Poch voor de Spaanse rechtbank. Foto EPA Beeld
Julie Poch voor de Spaanse rechtbank. Foto EPA

BUENOS AIRES - Julio Poch, de Transaviapiloot die ervan verdacht wordt 'vluchten des doods' te hebben uitgevoerd voor de dictatuur in Argentinië, wordt aan Buenos Aires uitgeleverd.

Een rechter in Madrid heeft dat gisteren besloten. Uit Argentinië afkomstige documenten tonen aan dat Poch als piloot 'betrokken was bij de feiten waarvan hij wordt beschuldigd', aldus justitie.

Poch ontkent en heeft bezworen zijn onschuld te bewijzen.

Hij werd bijna vier maanden geleden op het vliegveld van Valencia aangehouden. Advocaat Gerardo Ibáñez zal Poch in Argentinië verdedigen. Eerder behartigden Gerard Spong in Nederland en Ignacio Peláez in Spanje de belangen van de vlieger.

Voor de uitlevering staat een periode van tien dagen. Binnen 24 uur na aankomst in Argentinië zal Poch vervolgens een eerste verklaring afleggen aan onderzoeksrechter Sergio Torres. Dat is de man die Poch ervan verdenkt tijdens de dictatuur (1976-1983) 'vluchten des doods' te hebben uitgevoerd.

Daarbij werden tegenstanders van het militaire regime levend uit vliegtuigen gegooid boven de Atlantische Oceaan of de Rio de la Plata.

Torres baseert zijn zaak vooralsnog op de getuigenverklaringen van Transaviacollega's van Poch. Maar advocaat Ibáñez zegt 'op overtuigende wijze aan te zullen tonen' dat die collega's Poch verkeerd hebben begrepen. Volgens de advocaat was Poch ten tijde van de vluchten des doods niet in staat de daarvoor gebruikte vliegtuigen te besturen.

Ibáñez wil Pochs collega's zo snel mogelijk in Argentinië laten getuigen. Poch wordt waarschijnlijk opgesloten in de gevangenis Marcos Paz, op anderhalf uur rijden van Buenos Aires. Daar zijn paviljoens ingericht voor ex-militairen en oud-politieagenten tegen wie aanklachten lopen wegens mensenrechtenschendingen. Die aparte huisvesting is voor hun eigen veiligheid, aldus de directie.

In de aanloop naar de uitlevering van Poch hebben zowel zijn advocaten als hijzelf voortdurend afgegeven op het rechtssysteem van Argentinië. Behalve tergend langzaam zouden de rechters ook onder druk staan met veroordelingen te komen. ''Alleen heel dappere rechters durven voormalige militairen vrij te spreken,'' aldus Ibáñez. Dat gebeurde vorig jaar 5 keer, op 32 veroordelingen.

Momenteel lopen er processen tegen 616 oud-militairen en oud-politieagenten. (ROBERT-JAN FRIELE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden