Spanje krijgt ETA er niet onder

Waarom juist het eiland Mallorca is uitgekozen als doelwit van de Baskische terreurgroep, blijft gissen. Waarschijnlijk is dat Mallorca de meest tot de verbeelding sprekende toeristenkolonie is. Foto EPA Beeld
Waarom juist het eiland Mallorca is uitgekozen als doelwit van de Baskische terreurgroep, blijft gissen. Waarschijnlijk is dat Mallorca de meest tot de verbeelding sprekende toeristenkolonie is. Foto EPA

BARCELONA - De bomaanslagen zondag door de ETA in twee restaurants en een winkelcentrum van Mallorca hebben bij de toeristensector van het eiland alle seinen op rood gezet. Van de Spaanse regering en de politie wordt daadkrachtig optreden geëist.

''Alleen arrestaties kunnen de veiligheid van de tienduizenden toeristen garanderen,'' aldus Aurelio Vázquez, voorzitter van de hoteliers van de Balearen, de Spaanse eilandengroep waartoe Mallorca behoort.

Koning Juan Carlos, die jaarlijks met zijn gezin de vakantie doorbrengt in zijn zomerresidentie op Mallorca, probeert met een reeks van publieke optredens te laten zien dat er niets aan de hand is. ''Een bende fascistische moordenaars zal het niet lukken om het democratische leven in Spanje te verstoren,'' zei de vorst meteen na de aanslagen.

Maar iedereen weet ook dat elke plekje waar de koning verschijnt wordt nageplozen op explosieven. Dat kun je niet van de andere zomergasten zeggen. Door puur geluk vielen er zondag geen gewonden of doden.

Waarom juist het eiland Mallorca is uitgekozen als doelwit van de Baskische terreurgroep, blijft gissen. Waarschijnlijk is dat Mallorca de meest tot de verbeelding sprekende toeristenkolonie is.

Voor de zomer kondigde de ETA al aan dat ze extra van zich zou laten horen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de afscheidingsbeweging. Elke zomer probeert de ETA aandacht te trekken door paniek te zaaien in toeristengebieden. In totaal hebben de zogenoemde zomercampagnes al zeven mensenlevens geëist.

De Spaanse politie vermoedt dat deze aanslagen niet het werk zijn van het commando dat tien dagen eerder twee agenten van de Guardia Civil vermoordde met een autobom. Naar die daders is de politie nog steeds op zoek.

Mallorca was in 1991 ook al doelwit van de ETA. In 1995 werden twee terroristen opgepakt toen ze op het eiland een aanslag op de koning voorbereidden.

Tegelijk met de aanslagen publiceerde de ETA zondag een communiqué waarin ze eerdere aanslagen opeiste. In die verklaring zeggen de separatisten bereid te zijn om door 'onderhandelingen tot een politieke oplossing' te komen. De brief was speciaal aan de minister van Binnenlandse Zaken Rubalcaba gericht die veiligheid en dus ook eventuele onderhandelingen met de Basken in zijn portefeuille heeft.

Deze minister heeft bij herhaling verklaard dat de ETA nog nooit eerder zo ernstig verzwakt was. Na de mislukte onderhandelingen van twee jaar geleden beloofde Rubalcaba dat de ETA nooit meer hoefde te rekenen op een dialoog. ''Het enige einde van de ETA is achter de tralies.''

De verhevigde geweldsspiraal van de separatisten is een reactie op de verharding van de Spaanse regering. De socialistische regering van José Zapatero, die vijf jaar geleden bij haar aantreden het einde van het Baskische conflict als één van de speerpunten van haar beleid maakte, lijkt nu in dezelfde valkuil te trappen als alle andere voorgaande regeringen.

Het is de politie en justitie in vijftig jaar nog nooit gelukt om het Baskische verzet te smoren. Noch de harde dictatuur van Franco, de listige methodes (undercover) van premier Felipe Gonzalez, de rigide aanpak van premier Aznar of de aanvankelijk begripvolle strategie van Zapatero hebben de oplossing van het Baskische conflict iets dichterbij gebracht. De intense verdeeldheid binnen Spanje door de Spaanse burgeroorlog en de veertig jaar dictatuur die daarop volgde, hebben er alles mee te maken. (HENK VAN DEN BOOM)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden