Spandoek in de Damstraat: rustig aan, Amsterdamse fietsers

Om botsingen met voetgangers te voorkomen, worden fietsers in de Damstraat gemaand langzamer te rijden. Het is de vraag of de roep om een beetje meer rekening met elkaar te houden, niet beter gericht zou kunnen zijn op de voetgangers.

In de Damstraat hangt een spandoek met daarop de tekst 'slow down' Beeld Tammy Van Nerum
In de Damstraat hangt een spandoek met daarop de tekst 'slow down'Beeld Tammy Van Nerum

Schildpadden en slakken op fietsen. Slome dieren zijn het, afgebeeld op spandoeken aan het begin en het eind van elk stukje straat vanaf de Dam. Of het een beetje langzamer kan, staat er, om de een of andere reden in het Engels.

De boodschap is duidelijk: rustig aan, Amsterdamse fietsers. Jullie zijn zó nietsontziend, jullie raggen maar door deze nauwe straatjes. Jullie remmen niet, maar zetten extra aan als jullie zien dat er een trosje toeristen in de weg loopt.

Ach, zegt Roeland Rengelink, bestuurder van stadsdeel Centrum: zie het nou toch vooral als een uitnodiging om een beetje rekening te houden met elkaar. "De Damstraatjes, de vier straten tussen Dam en Sint Antoniesbreestraat, vormen een van de schaarse doorgaande oost-westroutes."

"Maar zo voelen die straten niet voor de mensen die hier lopen, wat inderdaad vrijwel uitsluitend toeristen zijn. Terwijl de fietsers Amsterdammers zijn. Al dat 'ongelijksoortige verkeer' leidt tot ergernis, dat is duidelijk."

Snelheidsgrens
Het is een heuse campagne, bedacht en uitgevoerd door de gezamenlijke ondernemers in de buurt. Winkelstraatmanager Annemieke Bieringa zegt dat er 'véél te hard' wordt gefietst.

"Ik vind het bespottelijk hoe sommige Amsterdammers menen te moeten omgaan met toeristen. Laat ze alsjeblieft een beetje normaal doen. Misschien moeten we eens toe naar een maximumsnelheid voor fietsers. Voordeel als je wat rustiger rijdt, is dat je kunt zien dat er best leuke winkeltjes zijn ook."

Om de campagne een beetje onder de aandacht te brengen, wordt volgende week vrijdag de 'Slow Mile' officieel geopend. Onderdeel is onder meer een wedstrijd wie zo langzaam mogelijk door de Damstraatjes kan rijden.

Met rekening houden met elkaar kan nauwelijks iets mis zijn. Tegelijk hoef je maar even poolshoogte te nemen in de Damstraat om te zien dat de oproep aan fietsers hun snelheid te matigen hout snijdt, maar dat de problemen toch bijna exclusief worden veroorzaakt door volslagen laconieke voetgangers.

De Damstraat op een van de zeer schaarse momenten dat fietsers en voetgangers elkaar er niet in de weg zitten Beeld Tammy Van Nerum
De Damstraat op een van de zeer schaarse momenten dat fietsers en voetgangers elkaar er niet in de weg zittenBeeld Tammy Van Nerum

Ook op die plekken waar de stoepen alle ruimte bieden, dweilen ze zonder enige notie van wat dan ook over de rijweg en het fietspad.

En nee: spandoeken waarop staat dat voetgangers gewoon uit hun doppen moeten kijken, maken géén onderdeel uit van de campagne, ook niet in het Engels of en andere vreemde taal.

Botsingen met bezoekers
En zou het niet zo zijn dat de enige manier waarop je als fietser serieus wordt genomen, is door te zorgen voor een beetje dreiging? Is het ook niet zo dat een oproep om langzamer te fietsen, door sommigen vooral wordt opgevat als een provocatie? In dit soort straten in het hart van de veranderende stad, botsen niet alleen fietsers op voetgangers, maar toch vooral ook inwoners op bezoekers.

Rengelink snapt die reactie. "Desalniettemin: het is interessant om te kijken of dit effect heeft op het gedrag van de Amsterdamse fietser. Maar ik ben de eerste om geen magische effecten te verwachten. Ik begrijp dat het kan voelen als vechten tegen de bierkaai."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden